AMSTERDAM - Edith van Dijk wil het Kanaal overzwemmen. De langeafstandstandzwemster, die vorige maand in Barcelona nog wereldkampioen werd op de 25 kilometer gaat woensdag proberen het Europees record van haar echtgenoot en coach Hans van Goor te verbeteren. De huidige toptijd is acht uur en twee minuten.

Van Dijk heeft zich niet op een speciale manier voorbereid op de tocht van 34 kilometer van het Engelse Shakespeare Beach naar Cap Gris Nez aan de Franse kust. "In overdekte zwembaden kun je de natuurgetrouwe omstandigheden niet nabootsen," zegt Van Dijk. "Het wordt vooral gebruikmaken van de ervaring die ik heb. Dat heeft één voordeel: schrikken doe ik niet snel meer."

De keuze om het Europees record woensdag aan te vallen, is bewust. "Dan zijn de weersomstandigheden deze week het gunstigst," zegt Van Dijk. "Daarna worden aan de zuidoostkust van Engeland stevige buien verwacht. Dan zwemmen zou het op voorhand een kansloze missie maken."

Mocht de recordpoging van Van Dijk slagen, heeft ze niet veel tijd om na te genieten aan het Franse strand. "Engeland en Frankrijk hebben een overeenkomst met elkaar dat zwemmers direct terug moeten. Daar kun je niet over in discussie," aldus Van Dijk. "Blijf je plakken, word je geregistreerd als illegaal. Douchen of schone kleding aantrekken zit er dus niet meteen in''