Van Gaal wint met AZ eindelijk van Feyenoord

ROTTERDAM - Op de lange weg naar een mogelijke landstitel heeft AZ zaterdag een lastige horde genomen. De Alkmaarse club won in de volle Kuip met 1-0 van Feyenoord.

Ari maakte het doelpunt in een tegenvallende wedstrijd, waarin de sukkelende thuisploeg de goede bedoelingen tegen de matige koploper niet in daden wist om te zetten.

De kleine zege was een primeur voor trainer Louis van Gaal. Hij won met AZ nog nooit een competitiewedstrijd in Rotterdam-Zuid. Feyenoord was zelfs de ploeg waartegen Van Gaal sinds zijn aantreden in 2005 in Alkmaar de minste punten pakte in de eredivisie (vijf). Het zeldzame succes in De Kuip vormt derhalve een sterke impuls in de race om de landstitel.

Van Gaal was er vooraf niet gerust op. De voormalige bondscoach van Oranje noemde Feyenoord momenteel een "onvoorspelbare ploeg'' door alle onrust die de afgelopen week in De Kuip ontstond over de vermeende verwijdering tussen trainer Verbeek en de spelersgroep.

Aanvoerder Giovanni van Bronckhorst legde de schuld voor alle commotie vrijdag in een openlijke steunbetuiging aan zijn trainer grotendeels neer bij enkele kranten, die "absoluut onware verhalen'' hadden gepubliceerd. Met de pers als gemeenschappelijke vijand zou Feyenoord maximaal gemotiveerd tegen AZ beginnen, zo vreesde Van Gaal.

Van Bronckhorst

Aanvoerder Giovanni van Bronckhorst van Feyenoord heeft zaterdagavond aan de thuiswedstrijd tegen AZ (0-1) een fikse hoofdwond overgehouden. De international ging in de slotfase per brancard van het veld nadat hij de schoen van AZ-spits Mounir El Hamdaoui hard in zijn gezicht had gekregen.

"Het valt gelukkig allemaal relatief mee'', lichtte trainer Gertjan Verbeek toe. "Het zag er erger uit dan het in werkelijkheid was. De wond is gehecht. Gio houdt geen nare plek over op zijn hoofd. Het zit op een plaats waar bij hem nog haar groeit.''

Inzet

Op de inzet en de instelling van de thuisploeg was inderdaad weinig aan te merken. Maar het voetbal van Feyenoord was opnieuw van bedenkelijk niveau. De brigade van Verbeek moest, tegen wil en dank, het spel maken tegen het afwachtende AZ en dat ging de Rotterdamse formatie moeizaam af.

Er zat veel te weinig tempo en diepte in het spel. Bovendien kreeg spits Roy Makaay amper steun van de onzekere Luigi Bruins en de solistische Georginio Wijnaldum. Meer dan een schotje van Bruins, recht op doelman Sergio Romero af, zat er voor de rust niet in voor de zoekende thuisclub.

AZ

Ook AZ stelde teleur. Het veldspel van de koploper zag er nog wel redelijk goed uit, maar de ploeg van Van Gaal deed veel te weinig met het technische en tactische surplus. Ari was in de eerste helft een paar keer gevaarlijk, maar de Braziliaan miste scherpte in de afwerking.

Topscorer Mounir El Hamdaoui, voor wie Barcelona in de markt zou zijn, speelde ronduit zwak. De Marokkaanse international toonde weinig handelingssnelheid en liet veel ballen van zijn voet springen.

Door het wegvallen van centrale verdediger Hector Moreno, die in de twintigste minuut geblesseerd naar de kant moest, leek AZ even aangeslagen. Na een koude start vond zijn vervanger Kees Luyckx niettemin redelijk snel zijn draai in het hart van de AZ-defensie.

Na de pauze ging het tempo van de wedstrijd aanzienlijk omhoog. Feyenoord drong aan, maar AZ opende de score. Uit een ragfijne counter, met Demy de Zeeuw en El Hamdaoui in een hoofdrol, tikte Ari de bal binnen, 0-1. De verdedigers Derijck, de vervanger van de geblesseerde Hofland, en Bahia lieten het allemaal gebeuren.

Zonder veel overtuiging en kansen ging Feyenoord daarna op jacht naar de gelijkmaker. Doelman Romero kwam evenwel niet in grote problemen. Doordat AZ verzuimde het duel in de vele counters te beslissen, bleef het spannend in De Kuip. De nauwelijks verdiende gelijkmaker wilde tot verdriet van het legioen echter niet vallen.

Moreno

AZ moet het waarschijnlijk enige tijd stellen zonder Hector Moreno. De centrale verdediger uit Mexico viel zaterdag in de uitwedstrijd tegen Feyenoord (0-1) geblesseerd uit.

"Het gaat om een voetblessure'', legde trainer Louis van Gaal na afloop uit. "Zijn voet is in elk geval gekneusd. Maar de medische staf vreest voor een voetbreuk. Nader onderzoek moet dat uitwijzen.''

Van Gaal toonde zich tevreden over Kees Luyckx, de vervanger van Moreno. "Hij heeft goed gespeeld. Hij deed wat hij moest doen.''

NUwerk

Tip de redactie