Estafettedames pakken goud in WR

AMSTERDAM - De Nederlandse estafettedames hebben zaterdag bij het EK kortebaan een gouden medaille gepakt op de 4x50 wisselslag.

In het Kroatische Rijeka zwommen Ranomi Kromowidjojo, Moniek Nijhuis, Hinkelien Schreuder en Marleen Veldhuis in 1.45,73 naar de zege.

De tijd was een evenaring van het wereldrecord dat Australië in april had gezwommen. Nederland hield Duitsland (1.46,84) en Italië (1.47,05) ruim achter zich.

Eerder was Nederland op de 50 meter rugslag net een medaille misgelopen. Schreuder kwam slechts eenhonderdste van een seconde tekort voor brons. Ondanks dat ze in 26,78 naar een nieuw Nederlands record snelde, zag ze het eremetaal aan haar neus voorbijgaan.

Kromowidjojo eindigde in een tijd van 27,08 als zesde. Sanja Jovanovic uit Kroatië pakte het goud in een wereldrecordtijd: 26,23.

Heemskerk

Op de 100 meter wisselslag slaagde ook Heemskerk er niet in zich te mengen in de strijd om de medailles. In 1.00,09 was ze ruim drietienden van een seconde langzamer dan haar tijd van vrijdag in de halve finale en eindigde ze op een vijfde plaats.

Europees recordhoudster Hanna-Maria Seppaelae pakte de titel in 59,24.

Veldhuis en Dekker

Eerder op de dag had Veldhuis zich op de 100 meter vlinderslag met een vierde tijd geplaatst voor de finale. Ze zwom naar een tijd van 57,35.

Inge Dekker kwam net tekort voor een plek in de eindstrijd. De Nederlandse finishte in 57,64 vijfhonderdste van een seconde achter nummer acht Aurore Mongel uit Frankrijk.

NUwerk

Tip de redactie