Jarige Giro start in Venetië en eindigt in Rome

VENETIE - De jubilerende Ronde van Italië start volgend jaar op 9 mei in Venetië en eindigt op 31 mei in Rome. De organisatoren van de Italiaanse wielerronde maakten dat zaterdag in Venetië bekend.

De ronde telt 21 etappes. De renners leggen in ruim drie weken 3395,5 kilometer af. De Giro d'Italia viert volgend jaar het 100-jarig bestaan. De eerste editie vond in 1909 plaats.

De jubileumeditie zal het waarschijnlijk zonder de winnaar van 2008 moeten doen. Alberto Contador heeft aangegeven volgend jaar de Tour de France de hoogste prioriteit te geven. De komst van Lance Armstrong is wel zeker.

De Amerikaan, die in 2009 terugkeert in het wielerpeloton, verklaarde onlangs voor het eerst in zijn lange en succesvolle loopbaan de Giro aan te doen. De zevenvoudig tourwinnaar krijgt in elk geval tegenstand van renners als Ivan Basso, Damiano Cunego, Danilo di Luca en de Spaanse tourwinnaar van 2008 Carlos Sastre.

Roze leiderstrui

Om de feesteditie nog meer glans te geven, hebben de Italiaanse couturiers Domenico Dolce en Stefana Gabbana een fraaie roze leiderstrui ontworpen.

De ronde begint in Venetië met een ploegentijdrit over 20,5 kilometer. De slotrit in Rome is een individuele tijdrit over 15,3 kilometer. Voor het eerst in vele jaren eindigt de Giro niet in Milaan, maar in de Italiaanse hoodfstad Rome.

De laatste keer dat Milaan niet als eindpunt fungeerde, was in 1989 toen de Fransman Laurent Fignon in Florence de eindzege opeiste.

"Voor deze bijzondere aflevering hebben we ons hoofd en onze passie gebruikt. Daarnaast willen we de toon zetten voor de komende 100 jaar'', zei rondebaas Angelo Zomegnan.

Individuele tijdrit

Naast de tijdrit aan het begin en het einde van de ronde krijgen de renners in de twaalfde etappe nog een lange individuele tijdrit van liefst 61,7 kilometer voor de wielen. De Giro doet in 2009 ook nog Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk aan. De twee rustdagen zijn op 18 en 26 mei.

De klimmers uit het peloton komen volgend jaar in Italië aardig aan hun trekken. De organisatoren hebben zes zware bergritten in het etappeschema opgenomen.

De eerste bergen dienen zich al in de vierde etappe aan als het peloton van Padua naar San Martino di Castrozza rijdt. De laatste zware beklimming volgt twee dagen voor het einde als de renners de Vesuvius op moeten.

Lance Armstrong

Lance Armstrong reageerde per videoboodschap op het fraaie parkoers. "Al in de eerste week wordt het spannend, met de vierde en vijfde rit door de Alpen. Die etappes kunnen een grote rol spelen. In de tweede week valt vooral de lange tijdrit op. Ik reed nog nooit 62 kilometer tegen de klok. Ik zal er op die dag moeten staan'', zei de Amerikaan, die bij zijn tourzeges in het verleden doorgaans de basis legde in de tijdritten.

"In de slotweek is de rit naar de Vesuvius een uitdaging. De slotdag in Rome wordt mooi. Het is een prachtige stad, die ik pas vorig jaar heb leren kennen toen ik er als toerist verbleef. Dit wordt een zeer dynamische ronde.''

NUwerk

Tip de redactie