Nederlandse recordregen in series

RIJEKA - De derde ochtendsessie van de Europese kampioenschappen kortebaan in Rijeka heeft zaterdag een regen aan Nederlandse records opgeleverd. Hinkelien Schreuder, Nick Driebergen, Moniek Nijhuis en Joeri Verlinden brachten een nationale toptijd op de klokken.

Na haar Europees record vrijdag op de 50 meter vlinderslag en goud op de 4x50 meter vrij toonde Schreuder opnieuw aan dat ze in uitstekende vorm verkeert.

Op de 50 meter rugslag scherpte ze met een tijd van 27,37 seconden het Nederlands record aan dat sinds november al met 27,69 op haar naam stond. Ranomi Kromowidjojo bleef met 27,56 ook onder het oude record. De twee zwemsters plaatsten zich voor de halve finales.

Driebergen

Nick Driebergen volgde het spoor van Schreuder met een Nederlands record op de 100 meter rug van 52,41. Sinds vorig jaar bij de EK kortebaan in Debrecen was hij al houder van de nationale toptijd met 52,87. Hij haalde eerder dit toernooi ook flink wat van de toptijd op de 50 meter af.

Nijhuis

Dit gold ook voor Moniek Nijhuis. Na haar bronzen medaille op de 50 meter school dook ze op de dubbele afstand met 1.07,04 ruim onder de oude toptijd die ze in oktober tot 1.07,63 had aangescherpt. Ze haalde met haar tijd als negende de halve eindstrijd. Tessa Brouwer plaatste zich met 1.08,03 als veertiende. Lia Dekker werd met 1.08,27 (18e) uitgeschakeld.

Martin Truijens, coach van onder anderen Driebergen, noemde de records een goede ontwikkeling. ,,Sommige zijn ook best wel verrassend. Gezien de internationale prestaties moet je ook wel mee met de verbetering van de tijden.''

Verlinden

Joeri Verlinden had bijvoorbeeld aan zijn Nederlands record op de 200 vlinder niet genoeg om finale te halen. Zijn tijd van 1.55,06 was wel bijzonder omdat het oude record al negen jaar met 1.55,94 in handen was van Stefan Aartsen.

Veldhuis en Dekker

Bij de vrouwen zette Marleen Veldhuis de toon op de 100 meter vlinderslag. De specialiste op de vrije slag kwalificeerde zich met een tijd van 57,22 als snelste voor de halve finales.

De niet volledig fitte titelverdedigster Inge Dekker ging als vijfde door in 57,87. Chantal Groot viel met een twaalfde tijd van 58,26 af omdat er maar twee zwemsters per land door mogen. Lenneke van Schaik eindigde met 1.00,87 als 33e.

Op de 4x50 meter wisselslag bij de vrouwen viel geen nationaal record te noteren. Ranomi Kromowidjojo, Moniek Nijhuis, Hinkelien Schreuder en Saskia de Jonge plaatsten zich echter eenvoudig met een derde tijd van 1.48,60 voor de finale.

In de strijd om het goud zaterdagavond start Veldhuis in plaats van De Jonge. Schreuder neemt de vlinderslag voor haar rekening. Inge Dekker concentreert zich volledig op de halve finales van de 100 vlinderslag. ,,Ze voelt zich fit genoeg om te zwemmen. Het zal niet echt top worden, maar wel goed'', aldus haar coach Jacco Verhaeren.

NUwerk

Tip de redactie