Ajax verslaat NAC

AMSTERDAM - NAC snakt naar de winterstop. De Bredase club incasseerde vrijdagavond in de uitwedstrijd bij Ajax alweer de derde nederlaag op rij: 3-0.

De doelcijfers van de laatste drie wedstrijden zijn veelzeggend. NAC scoorde nul keer en incasseerde elf tegentreffers.

Ajax achterhaalde dankzij de zege AZ op de ranglijst. De club uit Alkmaar staat zaterdagavond weer alleen op kop als het minimaal een punt aan de uitwedstrijd bij Feyenoord overhoudt.

Anders dan de uitslag doet vermoeden kreeg NAC in de eerste 55 minuten alle kans Ajax pijn te doen. Breekpunt was de strafschop die Kees Kwakman veroorzaakte. De middenvelder kreeg bovendien zijn tweede gele kaart van de wedstrijd.

Luis Suarez maakte vanaf elf meter geen fout (2-0). Daarna mocht NAC, dat topschutter Matthew Amoah nog steeds mist, niet mopperen dat de schade beperkt bleef tot drie doelpunten.

Op zoek

Trainer Marco van Basten van Ajax is vlak voor de helft van de competitie nog steeds op zoek naar zijn beste elftal. De basiself van de Amsterdamse club wisselt bijna elke week van uiterlijk. De voormalig bondscoach experimenteert vooral met schaduwspitsen.

Tegen NAC mocht Siem de Jong het weer eens vlak achter de diepe spits proberen. De negentienjarige voetballer kreeg de laatste zes weken alleen in het tweede elftal speeltijd. Hij voetbalde op 1 november tegen FC Twente voor het laatst in de hoofdmacht.

Emanuelson

Urby Emanuelson is de speler die het meest van positie wisselt. De Amsterdammer acteerde dit seizoen al als linksback, linkshalf, linksbuiten en schaduwspits.

Hij kreeg tegen NAC als controleur op het middenveld de voorkeur boven Eyong Enoh.

Wat Van Basten ook probeert, Ajax is nog steeds in belangrijke mate afhankelijk van een individuele actie van Luis Suarez.

De smaakmaker uit Uruguay leidde in de 27e minuut de openingstreffer van Dario Cvitanich in (1-0). De vervanger van de naar Real Madrid vertrokken Klaas-Jan Huntelaar schoof de bal beheerst in de verre hoek.

Uitgelaten

Cvitanich vierde zijn eerste goal voor Ajax uitgelaten. De Argentijn maakte net als vorige week tegen Volendam echter nog niet duidelijk waarom de technische staf van de Amsterdamse club hem als gedoodverfde opvolger van Huntelaar scoutte.

Cvitanich werkte hard, maar leed ook heel veel balverlies en was nauwelijks gevaarlijk.

Beginfase

NAC verprutste in de beginfase twee uitstekende doelkansen. Anthony Lurling verzuimde al na twintig seconden een foutieve terugspeelbal van Gregory van der Wiel af te straffen.

Joonas Kolkka leek in de negentiende minuut niet te beseffen dat hij helemaal vrij voor doelman Kenneth Vermeer stond.

Dribbel

Een fraaie actie van De Jong leidde in de 54e minuut de tweede treffer van Ajax in. Kees Kwakman beƫindigde de dribbel van De Jong in het strafschopgebied van NAC met een overtreding. Hij kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart van de wedstrijd.

Luis Suarez maakte vanaf elf meter geen fout: 2-0. Rasmus Lindgren liet doelman Jelle Ten Rouwelaar in de 64e minuut voor de derde keer kansloos. Cvitanich (afgekeurd doelpunt) en Suarez (lat) waren daarna nog dicht bij een vierde doelpunt.

Gelukkig avondje

Trainer Marco van Basten van Ajax constateerde dat zijn ploeg een gelukkig avondje had beleefd.

''We begonnen uiterst zwak, maar werden geholpen toen Kees Kwakman in de 55e minuut zijn tweede gele kaart kreeg. We maakten 2-0 en de wedstrijd was gelopen.''

Van Basten: ''We hebben daarna wel verzuimd om het publiek te vermaken. Dat moet nog eens goed worden besproken.

Je bent als speler niet alleen verplicht om het publiek tot de laatste minuten te plezieren. Door nog een paar keer te scoren, kan je als ploeg ook meer zelfvertrouwen krijgen.''

Uithuilen

''We hebben verdiend verloren'', stelde NAC-trainer Maaskant. ''Ik denk dat we even moeten uithuilen. Daarna moeten we beseffen dat we zeker in de subtop meekunnen.''

NUwerk

Tip de redactie