Nederlands succes op EK kortebaan

AMSTERDAM - Marleen Veldhuis heeft op het EK kortebaan in het Kroatische Rijeka goud gewonnen op de 100 meter vrije slag.

Ze bleef met een tijd van 51,95 seconden weliswaar vier honderdste boven haar donderdag gezwommen Europees record, maar dat was toch voldoende om de Deense Jeanette Ottesen (52,08) achter zich te houden.

Ranomi Kromowidjojo pakte in 52,22 seconden het brons.

Veldhuis ging onstuimig van start en lag halverwege ruim onder het wereldrecord van de Australische Lisbeth Lenton (51,70).

In het tweede gedeelte van de race verloor ze wat terrein, maar haar eerste plaats kwam niet echt in gevaar. Kromowidjojo had juist een sterk eindschot en pakte knap brons.

Schreuder

Meer Nederlands succes kwam er van Hinkelien Schreuder. Zij heeft in Rijeka de titel op de 50 meter vlinderslag veroverd. De zwemster van NZE zegevierde in een Europees record van 25,21 seconden.

Schreuder bleef een tiende onder de oude Europese toptijd, die sinds november op naam stond van de Zweedse Thérèse Alshammar. Schreuder pakte vorig jaar bij de EK brons op 50 meter vlinder. Bij de WK dit jaar in Manchester behaalde ze zilver.

4x50 vrij

De Nederlandse zwemsters hebben bovendien met overmacht de titel op de 4x50 meter vrij geprolongeerd. Hinkelien Schreuder, Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis snelden in 1.33,80, een wereldrecord, naar de winst.

Het Nederlandse viertal had 's werelds beste tijd sinds vorig jaar bij de EK in Debrecen met 1.34,82 al op hun naam staan. Oranje pakte het goud op deze afstand eveneens in 2003, 2004, 2005 en 2007.

Van Aggele

Op de 100 meter schoolslag greep Robin van Aggele net naast een medaille. Met een tijd van 58,03 bleef hij steken op de vierde plaats.

De andere Nederlandse deelnemer, Lennart Stekelenburg, werd achtste en laatste. Igor Borysik uit Oekraïne won goud in een nieuw Europees record (57,33).

NUwerk

Tip de redactie