Formule 1 gaat bezuinigen

MONACO - De internationale autosportfederatie FIA heeft vrijdag een uitgebreid pakket van maatregelen gepresenteerd waarmee de sport de torenhoge kosten wil reduceren.

Met het beperken van het aantal tests en het verlengen van de 'verplichte levensduur' van de motoren (van twee naar drie wedstrijden) verwacht de FIA de uitgaven voor de teams met 30 procent te verlagen.

Het testen mag tijdens het seizoen alleen nog op de vrijdag voor een Grote Prijs plaatsvinden en de teams mogen in een jaar maximaal twintig motoren gebruiken. Acht voor beide coureurs en vier voor het testen. Dat is ongeveer de helft van het aantal in 2008.

Vanaf 2010 worden nog meer kostenbesparende maatregelen ingevoerd.

In dat seizoen moeten alle F1-teams gebruik maken van de standaardmotor, wordt het bijtanken mogelijk afgeschaft en zullen de afstanden van een Grand Prix wellicht worden ingekort.

Koningsklasse

De kosten in de Formule 1 zijn astronomisch, waardoor nu enkele teams - mede vanwege de financiële crisis - sterk overwegen zich terug te trekken uit de koningsklasse.

Honda maakte recent al bekend zijn F1-team te verkopen. Om een leegloop te voorkomen, kon de FIA niet anders dan enkele bezuinigingen aankondigen.

NUwerk

Tip de redactie