Ronaldo gaat op voor tweede eretitel

AMSTERDAM - Cristiano Ronaldo maakt in januari kans ook te worden verkozen tot wereldvoetballer van het jaar 2008.

De wereldvoetbalbond Fifa maakt vrijdag bekend welke vijf voetballers meedingen naar de prijs. Anderhalve week geleden nam de 23-jarige Portugees al de prijs voor beste voetballer van Europa in ontvangst. Toen hield hij Lionel Messi en Fernando Torres achter zich.

Het regent prijzen dit jaar voor Ronaldo. Eerder al werd hij verkozen tot beste aanvaller en beste voetballer van het afgelopen Champions League-seizoen, kreeg hij de FIFPro wereldvoetballer van het jaar-prijs en werd hij door zijn collega's in Engeland en de Engelse pers tot beste speler uitgeroepen.

Landstitel

Verder won hij met Manchester zowel de landstitel als de Champions League. Met 42 goals had hij een groot aandeel in deze successen. Van de 23 spelers die op de eerste shortlist voor wereldvoetballer van het jaar stonden, zijn er nu nog vijf over. Naast Ronaldo maken ook Messi (FC Barcelona), Torres (Liverpool), Káká (AC Milan) en Xavi (FC Barcelona) kans op de eretitel. Vorig jaar ging de prijs naar de Braziliaan Káká. De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens een gala op 12 januari in Zürich.

Voor onder anderen Real Madrid-spits Ruud van Nistelrooy, die de enige Nederlander was op de lijst van 23, is de kans op de titel verkeken. Ook erkende toppers als Steven Gerrard (Liverpool), Zlatan Ibrahimovic (Internazionale) en Andrei Arshavin (Zenit St. Petersburg) vielen af.

Bij de vrouwen zijn Cristiane en Marta uit Brazilië, Nadine Angerer en Birgit Prinz uit Duitsland en de Engelse Kelly Smith geselecteerd. De afgelopen twee jaar pakte Marta de titel, de drie jaar daarvoor won Prinz de prijs.

Tip de redactie