Van Bronckhorst weerspreekt negatieve stemming

ROTTERDAM - Aanvoerder Giovanni van Bronckhorst van Feyenoord heeft vrijdag in De Kuip in scherpe bewoordingen afstand genomen van alle verhalen over een diepe vertrouwenscrisis tussen de Rotterdamse spelersgroep en trainer Gertjan Verbeek.

''Allemaal onzin'', betoogde hij tijdens een verrassend bezoekje aan de Fred Blankemeijer Zaal, waar Verbeek klaar zat voor zijn gebruikelijke perspraatje.

Van Bronckhorst voelde zich geroepen om namens zichzelf en de ''voltallige spelersgroep'' een officiële verklaring af te leggen. ''Het is ongebruikelijk, ja. Maar wij vinden het nodig om een aantal zaken uit de wereld te helpen. Want de verhalen die in de afgelopen week zijn gepubliceerd, veroorzaken een negatieve stemming in de groep en binnen de club. Wij herkennen onszelf er totaal niet in.''

Weggestemd

Van Bronckhorst begon zijn opvallende referaat met een kritische verwijzing naar een artikel vrijdag in het AD. Volgens de Rotterdamse ochtendkrant zou de selectie afgelopen maandag tijdens crisisberaad, zonder andere officials erbij, Verbeek hebben weggestemd. Veertien spelers zouden niet meer met hem willen doorgaan; slechts vier (Fer, Biseswar, Wijnaldum, Tiendalli) namen het nog voor hun trainer op.

''Absoluut niet waar'', benadrukte Van Bronckhorst. ''We hebben helemaal niet gestemd over de trainer. Wel hebben we gesproken over een aantal dingen die er veranderd moeten worden. Iedereen heeft zijn zegje kunnen doen en zijn gevoelens kunnen uiten. Daarmee is de spelersraad naar de directie en de trainer gestapt. Meer niet.''

Verrast

Verbeek was in De Kuip aangenaam verrast door de steunbetuiging die aanvoerder Giovanni van Bronckhorst publiekelijk namens de spelers uitsprak. ''Een prima initiatief'', reageerde de geplaagde coach.

Verbeek benadrukte dat er door Feyenoord niets was geregisseerd en dat derhalve het opvallende 'statement' van Van Bronckhorst volledig op het conto van de spelersgroep moest worden geschreven. ''Ik juich het toe. Ik ben ook blij met hun steun. Hier kan ik iets mee. De relatie met de spelers is voor een coach het belangrijkste. Ik heb ook geen probleem met de spelers. Wat er leefde aan onvrede, hebben we maandag als volwassen mannen uitgesproken.

Verbeek gaf toe dat in de afgelopen week de publicaties over zijn vermeende slechte relatie met een groot deel van de spelersgroep ''er niet om logen''. ''Het moet nu afgelopen zijn. Ik wil het alleen nog over voetbal hebben. Ik ga ook niet ontkennen of bevestigen wat er allemaal is geschreven. Ik blijf mijn eigen koers varen. Ik geef de pers ook nergens de schuld van. Maar ik kan niks met hun verhalen. Ik doe alleen iets met wat de spelers tegen mij vertellen. De rest leidt alleen maar af en geeft negatieve energie.''

Zie ook Verbeek: Prima initiatief spelers

Tip de redactie