LEEUWARDEN - De organisatie van de Elfstedentocht gaat met zijn tijd mee en voert bij de eerstvolgende editie de chip in ter registratie van de doorkomsten. Daarnaast blijft, op verzoek van velen, het ouderwetse stempelen gehandhaafd.

De wedstrijdschaatsers worden voortaan tijdens de Elfstedentocht uitgerust met zogenaamde transponders, waardoor in de Friese steden hun tussentijden elektronisch worden geregistreerd.

Door het nieuwigheidje hoopt de wedstrijdleiding fouten in de uitslagenlijsten te voorkomen. Zo onbrak Baukje Bron in 1997 aanvankelijk in de einduitslag, terwijl de Friezin als derde over de finish kwam.

Steekproef

Het traditionele stempelen onderweg blijft echter gewoon bestaan. Wedstrijdleider Harry van der Werf van de Vereniging 'De Friesche Elf Steden' liet onlangs door de schaatsbond een enquête uitvoeren. ''Alle rijders gaven in de steekproef aan dat ze willen blijven stempelen'', lichtte Van der Werf donderdag toe.

Naar de mening van Henk Angenent, de Elfstedenwinnaar in 1997, werd niet gevraagd. ''Maar ik kan me wel in de uitslag van de enquête vinden. Stempelen maakt onderdeel uit van een traditie, die wat mij betreft onveranderd blijft'', reageerde Angenent.

Opvolger

Het Elfstedenbestuur komt vrijdag in Leeuwarden bijeen voor de jaarlijkse ledenvergadering. De voorzittershamer zal dan voor het eerst worden gehanteerd door Wiebe Wieling. Hij is de opvolger van Henk Kroes, die vorig jaar afscheid nam.

Kroes kondigde in 1997 met de woorden ''It giet oan'' de vijftiende editie van de Elfstedentocht aan. Op 15 januari bestaat de Vereniging 'De Friesche Elf Steden' honderd jaar.