AMSTERDAM - Na afloop van een parodie op alles wat te maken heeft met voetbal en traditie, verwelkomde PSV zondagmiddag het eerste prijsje van het seizoen. Na de uiteindelijk verdiende zege (3-1) op de bekerwinnaar gingen de meeste armen van de spelers van de landskampioen niet omhoog. De zesde Supercup/Johan Cruijffschaal in de historie van de club maakt ook in Eindhoven en omgeving weinig los.

Natuurlijk wilden ze ook bij PSV liever winnen dan verliezen. Een prijs is toch een prijs, riepen trainers en technische staf voorafgaand in koor. Uitgerekend voorzitter Harry van Raaij, de man die al jaren zelfs grote twijfels zet bij de uitstraling van de nationale competitie, was waarschijnlijk nog het meest content over de zege.

De preses maakte in het begin van de week nog bekend dat zijn club over vorig seizoen een tekort van 10 miljoen euro heeft geleden. Het winnen van de Johan Cruijffschaal, de naamgever van het evenement ontbrak weer, leverde PSV 135.000 euro op.

Geen cupsfeer

Ook de dertiende wedstrijd tussen de Nederlandse landskampioen en bekerwinnaar deed zondag in de bloedhete ArenA een beetje treurig aan. Naar goed Brits voorbeeld onderneemt de KNVB sinds verwoede pogingen om een echte cupsfeer te creëren. Geplaagd door burgemeesters, politiechefs en niet tot het bot gemotiveerde deelnemers wil het echter maar niet lukken met de Nederlandse Supercup.

Onvrede bij fans

Uit onvrede over de toewijzing van tickets reisden tijdens de dertiende editie van het evenement slechts 200 fans van PSV en 600 supporters van FC Utrecht naar Amsterdam. Twintigduizend amateur-kampioenen en 6000 leden van de Zonnebloem voorkwamen dat het duel in een nagenoeg leeg stadion werd gespeeld. Ook de organiserende KNVB deelde een beetje in de malaise. In het programmaboek stond een groot interview met de geschorste Ooijer afgedrukt. Ook enkele namen in de opstelling werden verkeerd gespeld.

Matige prestatie

Tot overmaat van ramp konden de twee verenigingen op het veld weinig boeien. PSV mocht dat zich het meest aanrekenen. De landskampioen is vergeleken met vorig seizoen nauwelijks gewijzigd en beleefde ook een geweldige voorbereiding.

Als excuus voor de matige prestatie konden de Eindhovenaren, die slechts één van de acht internationale oefenwedstrijden verloren, de enorme hitte en afwezigheid van de geschorste Ooijer, en geblesseerde Bouma en Faber opvoeren. Daardoor moest de nog lang niet fitte Hofland centraal in de defensie een koppel met de van NAC teruggekeerde Collin vormen.

FC Utrecht speelde echter met een nagenoeg nieuw elftal. Slechts drie spelers van de basisformatie van het duel met PSV begonnen begin juni ook tijdens de gewonnen bekerfinale tegen Feyenoord. Gluscevic, Kuijt, Vreven en Wapenaar vertrokken. Van den Bergh, Van Mol, Schut en Touzani zijn nog steeds geblesseerd. De Jong was als gevolg van een tweede gele kaart in het bekertoernooi geschorst. Nieuwkomers als Van den Brink (jeugd), Lamey (huurling van PSV), Van de Haar (De Graafschap), Keller (RBC), Broerse (FC Groningen) en De Groot (Emmen) maakten het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Haverkort binnen de lijnen mee.

Doelpunten

Robben onderstreepte al in de veertiende minuut dat hij al vroeg in het seizoen in grote vorm steekt. Hij speelde Zwaanswijk door de benen, dribbelde even en punterde de bal ook nog eens tussen de benen van doelman Ponk. Kezman verzuimde de marge vervolgens in kansrijke positie te verdubbelen. Twee minuten voor de verplichte drinkpauze kwam FC Utrecht op gelijke hoogte. Van de Haar ontsnapte aan Hofland en Collin en liet Waterreus kansloos.

PSV sprong vervolgens zuinig met de krachten om. De landskampioen wachtte geduldig op de geboden doelkans. Die kwam er in de 47e minuut toen Van Bommel een mooie voorzet van Collin goed en doeltreffend afrondde. PSV speelde inmiddels met Rommedahl als veredelde rechtsback. Park was daardoor de diepste middenvelder op rechts en invaller De Jong verving Park als tweede centrumspits achter Kezman.

Nog voor de tweede drinkpauze, die wederom met striemend gefluit werd begroet, raakten Robben en Van Bommel nog de paal. Ook Utrechter Van de Haar kreeg een kwartier voor tijd nog een mooie kans op een tweede treffer. Kezman bepaalde vervolgens met een mooi schot de eindstand, 3-1.