Eerste touretappe eindigt bij Ahoy

ROTTERDAM - De eerste etappe van de Ronde van Frankrijk in 2010 begint in Rotterdam bij Zuidplein en eindigt bij Ahoy. Het is een individuele tijdrit over 9 kilometer. Tourdirecteur Christian Prudhomme presenteerde het parkoers donderdag in het Luxor Theater.

De renners vertrekken bij Zuidplein, rijden over de Erasmusbrug en na een stukje Maasboulevard keren ze via de Willemsbrug terug richting Ahoy. De start van de Tour 2010 is op zaterdag 3 juli.

Een dag later vertrekt het peloton voor de tweede etappe vanuit Rotterdam. Op de Erasmusbrug houdt het peloton halt voor de officiële start (inclusief volksliederen), waarna het circus richting Zeeland gaat.

Via de Zeeuwse eilanden rijdt het peloton naar het zuiden. Waar en in welk land deze etappe eindigt, wordt pas in oktober bekend, als de Tour 2010 in zijn geheel wordt gepresenteerd.

Vijfde keer

Het is in 2010 de vijfde keer dat Nederland de start van de Tour organiseert. Amsterdam had in 1954 de primeur, in 1973 was Scheveningen aan de beurt en vijf jaar later begonnen de renners in Leiden.

De laatste Nederlandse tourstart was in Den Bosch in 1996. Bij de eerste drie gelegenheden deed de Tour Rotterdam onderweg aan, in 1973 was de stad zelfs finishplaats. In 2010 is de Tour daarmee voor de vierde keer in Rotterdam.

Boogerd

Volgens oud-renner Michael Boogerd is de start in Rotterdam een impuls voor het Nederlandse wielrennen. "Mijn wielerhart gaat sneller kloppen", aldus Boogerd.

"Dat de start in Rotterdam plaatsvindt, kan alleen maar positief werken voor de wielersport in Nederland", meende de oud-coureur van Rabobank. "Jammer dat ik er niet als renner bij ben, maar ik zal zeker met mijn zoontje langs de kant staan."

Rooks

Voormalig renner Steven Rooks hoopt dat de vijfde Nederlandse tourstart in de historie zal leiden tot een sterker fundament voor het Nederlandse wielrennen. "We hebben nu één grote ploeg, het zou mooi zijn als er een tweede bij kan komen. Een tourstart kan daarvoor als katalysator dienen."

Ook Joop Zoetemelk, die in 1973 na de start in Scheveningen in de gele trui finishplaats Rotterdam binnenreed, onderstreepte het belang voor het Nederlandse wielrennen.

Kick

"Of het nu Utrecht of Rotterdam is, dat maakt niet uit. Het belangrijkst is dat de Tour in Nederland komt, dat maakt veel los. Voor de Nederlandse renners gaat het een extra kick geven, ook vanwege de vele Nederlanders langs het parkoers."

Boogerd maakte in 1996 de start in Nederland mee, toen het tourcircus vertrok uit Den Bosch. "Dat was gigantisch. Mijn wielerhart gaat ook nu weer sneller kloppen als ik aan 2010 denk."

Uithangbord

Boogerd is niet benaderd door de organisatie, maar de oud-coureur is bereid te helpen. "Misschien als uithangbord, of op een andere wijze. En ik doe een studie marketing en management, die hoop ik dan afgerond te hebben."

Boogerd voorziet voor de tweede etappe, over de Zeeuwse dammenroute, lastige omstandigheden. "Ik feliciteer de renners nu alvast. Als de wind van zee komt, wens ik ze veel plezier. Dan wordt het ouderwets waaier rijden."

Elan

Rooks hoopt behalve op nieuwe sponsors ook op nieuw elan bij de jonge Nederlandse renners. "In 1996 waren het Boogerd en Erik Dekker die het Nederlandse wielrennen nieuw cachet gaven, wie weet wat in 2010 Thomas Dekker of Robert Gesink kunnen doen."

NUwerk

Tip de redactie