Europees record Veldhuis op 100 vrij

RIJEKA - Marleen Veldhuis heeft donderdag in Kroatië bij de Europese zwemkampioenschappen kortebaan het Europees record op de 100 meter vrij aangescherpt. Ze tikte in de series aan in 51,91.

Ze had het record sinds november vorig jaar al met 52,14 op haar naam staan. Het wereldrecord is met 51,70 in handen van de Australische Lisbeth Trickett.

"De internationale ontwikkelingen gaan hard in het zwemmen, maar we gaan mee in dat vaarwater. Dat is mooi. Er is meteen al uitstekend gezwommen", stelde technisch directeur Jacco Verhaeren tevreden vast.

 

Veldhuis ging in de ochtendsessie voluit om het risico uit te sluiten de halve finales te missen. Van de vier gestarte Nederlandse zwemsters mochten er maar twee door. Ranomi Kromowidjojo pakte met 53,01 het tweede ticket. Inge Dekker en Femke Heemskerk vielen met de vijfde (53,17) en zesde (53,26) tijd af.

Verhaeren: "De missie van Veldhuis is meer dan gelukt. Het zal vanmiddag wel wat rustiger gaan, maar misschien dat er morgen in de finale nog wat meer inzit."

Kromowidjojo

Naast de snelle Veldhuis plaatste Ranomi Kromowidjojo zich met 53,01 als vierde voor de finale. Inge Dekker en Femke Heemskerk zetten met 53,17 en 53,26 de vijfde en zesde tijd neer. De olympische kampioenen op de 4x100 meter vrij kwalificeerden zich echter niet, omdat er maar twee per land door mogen.

Op de 200 meter wisselslag plaatste Hinkelien Schreuder zich als achtste voor de halve eindstrijd met een tijd van 2.10,61.

Nijhuis

Moniek Nijhuis heeft zich als vijfde verzekerd van een plek in de halve finales van de 50 meter schoolslag. De zwemster van De Dolfijn liet in de series een tijd van 31,01 noteren.

Tessa Brouwer plaatste zich met 31,51 als veertiende voor de halve eindstrijd van later deze donderdag.

De Russin Valentina Artemjeva scherpte het Europees record aan tot 29,83. Ze had dat sinds vorige maand al met 29,86 op haar naam staan.

Van Schaik

Op de 200 vlinderslag kwam Lenneke van Schaik niet door de eerste fase. Met 2.13,87 finishte ze als 21e.

NUwerk

Tip de redactie