Smokkelen bij vrije trap in Argentinië voorbij

BUENOS AIRES - In Argentinië is de discussie of de 'muur' op de juiste afstand staat bij een vrije trap verleden tijd. De voetbalbond van het Zuid-Amerikaanse land besloot woensdag alle scheidsrechters vanaf komend seizoen uit te rusten met een busje spray, waarmee de verplichte afstand van 9,15 meter kan worden aangegeven.

De bond testte de afgelopen maanden de spray al op een lager niveau. Nu gaat de spuitbus ook gebruikt worden bij duels in de hoogste divisie. Het idee kwam van sportjournalist Pablo Silva, die zich als amateurvoetballer ergerde aan een vooruit schuifelende muur. ,,Een paar jaar geleden, een wedstrijd in de 88e minuut. We stonden met 1-0 achter en kregen een vrije trap op de rand van het strafschopgebied. Toen ik de vrije trap nam, stond de muur nog maar op drie meter'', beschreef de voetballer een situatie uit eigen ervaring.

Op weg naar huis besloot de verbitterde Silva dat er een oplossing moest komen voor het smokkelen bij een vrije trap. Hij kwam uiteindelijk op de spray waarmee de scheidsrechter na het uitmeten van de 9,15 meter een lijn kan trekken.

NUwerk

Tip de redactie