ZANDVOORT - De naam zorgde voor geroezemoes. Op de tribunes en bij de rijders. Nelson Piquet jr. (18) deed mee aan de Marlboro Master of Formule 3 en stond, eigenlijk geheel onverwacht, ook nog op poleposition. De gedroomde winnaar van zo'n beetje iedereen slaagde echter niet in zijn missie de Masters op zijn naam te schrijven. Die eer ging naar de Oostenrijker Christian Klien. De aandacht ging echter naar ‘de zoon van’. “Volgend jaar kom ik terug om te winnen.”

Hij werd vorige week pas achttien, maar had al de air van een volwaardig kampioen. Chagrijnig tijdens de persconferentie en met een strak gezicht tijdens de huldigingsceremonie. Toch praatte de zoon van drievoudig wereldkampioen Nelson Piquet uiterst vriendelijk, verlegen haast. Hij vond het jammer niet gewonnen te hebben, maar zijn tijd zou nog wel komen, beloofde hij.

”Ik ben nog jong en heb nog veel tijd. Dit was een leerjaar, volgend seizoen gaan we voor de prijzen.” Hij kuchte nog eens opzichtig en vertelde eigenlijk ziek te zijn. Vandaar zijn mindere prestatie.

Nederlands paspoort

De jonge Piquet, in het bezit van een Nederlands paspoort omdat hij een Nederlandse moeder heeft, verloor de Masters eigenlijk al tijdens de start. Daar werd hij al ingehaald door de uiteindelijke winnaar Klien. “Ik was blij dat ik daar maar één plaats verloor”, vertelde hij.

”Mijn motor sloeg bijna af en ik had moeite om weg te komen. Je weet dat het dan moeilijk wordt. Het is nu eenmaal lastig inhalen op Zandvoort.” Hij gaf, naast zijn griepje, de schuld aan zijn auto: “Zonder goede auto kun je nou eenmaal geen races winnen.”

Piquet Sports

Zijn beroemde vader zal niet blij geweest zijn met zoveel eerlijkheid van zijn zoon. De voormalige formule-1-coureur formeerde speciaal voor zijn zoon een eigen team, Piquet Sports. Het team heeft de opdracht zijn zoon in zijn voetsporen te laten treden. Dat lukt aardig. In het Britse formule-3-kampioenschap won hij dit jaar al drie races. “Ik moet nog veel leren, maar het gaat eigenlijk steeds beter”, stelde hij alsnog bescheiden.

Christian Klien

De uiteindelijk winnaar Christian Klien stond, ondanks zijn fraaie zege, eigenlijk een beetje in de schaduw van Piquet. Het deerde hem niet. “Ik ben enorm blij dat ik hier heb gewonnen. De Masters op je naam schrijven is het hoogste dat je in de Formule 3 kunt behalen. Piquet drong wel aan tijdens de race, maar ik had niet het idee dat hij ooit een serieuze bedreiging voor me is geweest. Ik heb niets weggegeven.”

Robert Doornbos

Voorafgaand aan de Masters was er nog stiekem gehoopt op een Nederlandse overwinning. Robert Doornbos verspeelde die kans echter al in de kwalificatie. “Iemand moet mij eens vertellen waar dat winkeltje is, waar ze geluk verkopen”, was hij na de race, die hij als achttiende beëindigde, cynisch. “Over de race ben ik niet ontevreden, want ik heb elf wagens ingehaald. Maar vooraf rekende ik mezelf tot de kanshebbers en als je dan in de kwalificatie zoveel pech hebt dat je als 29e moet starten, kun je gewoonweg geen goed gevoel overhouden aan dit weekeinde.”