PSV loopt deelname aan UEFA Cup mis

EINDHOVEN - PSV is klaar in Europa. De Eindhovenaren verloren dinsdag de afsluitende groepswedstrijd in de Champions League tegen Liverpool (1-3) en eindigden daardoor als laatste.

Alleen bij een gelijkspel of overwinning had het elftal van trainer Huub Stevens zich eventueel nog kunnen plaatsen voor het UEFA Cup-toernooi.

Europese uitschakeling vóór de winterstop overkwam PSV zes jaar geleden voor het laatst. In de groepsfase van de Champions League eindigden de Eindhovenaren destijds achter Arsenal, Borussia Dortmund en Auxerre ook als vierde.

Halve finale

De vijf seizoenen daarna bereikte de regerend landskampioen achtereenvolgens de kwartfinale van de UEFA Cup (2003/2004), de halve finale (2004/2005), achtste finale (2005/2006) en kwartfinale (2006/2007) van de Champions League en nog eens de kwartfinale van de UEFA Cup (2007/2008).

Eerder dit seizoen verliet PSV ook al het nationale bekertoernooi, zodat de ploeg van Stevens zich volledig kan richten op de competitie. Daarin wacht de Brabanders een lange inhaalrace op AZ, dat zeven punten voorsprong heeft. Een rampseizoen dreigt voor het ooit zo onaantastbare PSV, waar het bovendien intern al enige tijd onrustig is.

Amrabat

Stevens koos tegen Liverpool voor de elf spelers die zaterdag in de tweede helft tegen FC Groningen een ruststand van 0-2 ombogen in een overwinning van 4-2. Nordin Amrabat en Otman Bakkal verdreven Stijn Wuytens en Stefan Nijland uit het basisteam.

Voor het al geplaatste Liverpool stond alleen de eerste plaats in de groep nog op het spel. Trainer Rafael Benitez liet spelmaker Steven Gerrard op de reservebank, net als doelman Pepe Reina en Xabi Alonso. Dirk Kuijt kreeg rust en reisde zelfs niet eens mee naar Nederland.

Babel

Ryan Babel was een van de spelers die profiteerden van de denkwijze van zijn trainer. De oud-Ajacied mocht eindelijk weer eens vanaf het begin meedoen bij de Engelse koploper. Babel komt dit seizoen weinig aan spelen toe.

In de laatste minuut van de eerste helft was uitgerekend de Oranje-international trefzeker. Uit een vrije trap van Lucas kopte de vrijstaande Babel zijn club langszij: 1-1. Negen minuten eerder was PSV op voorsprong gekomen, ook uit een dood spelmoment. Danko Lazovic kreeg de bal na een hoekschop, via het lichaam van Dirk Marcellis, precies voor zijn voeten.

Beslissend

Het doelpunt van Babel was in de ogen van Stevens beslissend. "We hadden de tijd vol moeten maken", zei hij. " "Maar we speelden de bal naar voren, zodat Liverpool nog een keer kon aanvallen en een vrije trap creëerde. Dat mag niet gebeuren."

Volgens Stevens gaf dat moment het verschil in volwassenheid tussen PSV en Liverpool goed weer. "Op details schieten we in deze wedstrijd tekort. Liverpool is net wat rijper dan wij."

De tweede helft mocht PSV 23 minuten hopen op een verlenging van het Europese avontuur. Met een knap afstandsschot bezorgde Albert Riera, ooit begeerd door Ajax, PSV een nieuwe teleurstelling. David N'Gog vergrootte de pijn bij de thuisclub door een klein kwartier voor tijd nog een keer te scoren: 1-3.

"De manier waarop we gevoetbald hebben, moet vertrouwen geven voor de competitie", besloot Stevens, die zondag in de uitwedstrijd tegen Vitesse voor het eerst kan beoordelen of dat voor zijn spelers ook echt zo is.
 

NUwerk

Tip de redactie