AMSTERDAM - Wamberto reist maandag met Ajax naar Oostenrijk, waar de club een dag later tegen Grazer AK de eerste kwalificatiewedstrijd voor de Champions League speelt. Coach Koeman staat niet toe dat de Braziliaaan vertrekt naar Roda JC. “Ik wil hem niet kwijt.”

Ajax wil aanvaller Soetaers van de Limburgers. Roda JC wenst in ruil daarvoor Wamberto. Koeman: “De enige spelers uit mijn selectie die voor deze transactie in aanmerking komen zijn Van der Gun en Boukhari. Die wil Roda echter niet. Daarom laat alles nog op zich wachten.”

Soetaers

De trainer verwacht wel dat de zaak begin deze week rondkomt. ”Ik wil Soetaers er graag bij hebben. Gaat geen speler van ons naar Roda dan zal de prijs ongetwijfeld wat omhoog gaan. Daarover wordt de komende dagen gesproken. Ik reken op een goede afloop.”

Trabelsi

Met de wedstrijd in de Champions League verwacht Koeman ook dat de transfermarkt op slot gaat. Trabelsi bijvoorbeeld speelt dinsdag ongetwijfeld met Ajax in het Schwarzeneggerstadion van Europa's culturele hoofdstad. “Verhalen dat hij daarna nog vertrekt, zullen ongetwijfeld afnemen”, zegt Koeman. “Hij is internationaal dan niet meer speelgerechtigd voor een andere club.” Volgens de trainer heeft overigens Manchester United zich niet in Amsterdam voor de Tunesiër gemeld.

Blessures

Litmanen, O'Brien en Boschker zijn wegens blessures niet beschikbaar voor Ajax' eerste officiële optreden van het seizoen. Met name de zoveelste afwezigheid van Litmanen (achillespees) deed Koeman pijn. Heitinga, De Jong, Van der Gun en Boukhari werden buiten de selectie gelaten.

Koeman zinspeelde erop in Graz Ibrahimovic en Sonck gezamenlijk in de aanval te zetten, hoewel ze in deze constructie in de voorbereiding nauwelijks konden oefenen. “Het is een optie”, zei de trainer. “Vergeet niet dat er ook weinig alternatieven zijn. Wamberto is maandenlang uit de roulatie geweest en Sikora heeft in de voorbereiding weer gesukkeld met een blessure.”