PORTSMOUTH - Een week voor de start van de competitie verkeert Feyenoord in grote tijdnood. Op bezoek bij het naar de Premier League gepromoveerde Portsmouth verloren de Rotterdammers ook de vijfde en laatste serieuze oefenwedstrijd van het seizoen. Tijdens de nederlaag (2-0) bleek opnieuw dat de formatie het kwartet aan vertrokken basisspelers nog niet kan opvangen.

Een week voor de eerste thuiswedstrijd in de competitie tegen NEC vormde de ploeg van trainer Bert van Marwijk nog een onsamenhangend geheel. Aanvallers als Kuijt, Lazovic, Van Persie en Buffel werden nauwelijks in stelling gebracht.

Lichtpuntje

Ook de van een blessure herstelde Kees van Wonderen kon weinig lijn in het Rotterdamse spel brengen. De routinier vormde samen met Schreuder een koppel op het middenveld. Paauwe en Van den Berg waren de centrale verdedigers van Feyenoord. Swerts kon na rust als rechtsback de slecht spelende Song niet doen vergeten. Ook linksback De Nooijer was erg kwetsbaar. Lichtpuntje was het optreden van doelman Lodewijks. Hij presteert momenteel beter dan zijn concurrent Zoetebier.

"Deze ploeg heeft tijd nodig", concludeerde trainer Van Marwijk. "Vervelend is echter dat we weinig tijd meer hebben. Vandaag hebben we het fysiek afgelegd. Daarbij gaven te veel jongens niet thuis. Daarom hebben we verloren."

Vijfde nederlaag

Het was alweer de vijfde nederlaag in vijf serieuze oefenduels. Feyenoord verloor eerder van Hannover, FC Nürnberg, Manchester City en Celta de Vigo. De Rotterdammers scoorden slechts eenmaal en incasseerden acht tegentreffers. Tijdens alle duels bleek dat Feyenoord zonder de nog steeds geblesseerde Ono nog geen opvolgers heeft voor de vertrokken leiders Van Hooijdonk en Bosvelt. Ook de absentie van Kalou en Emerton is nog lang niet ondervangen.

Portsmouth, met De Zeeuw, Wapenaar en Stefanovic in de basisformatie dankte de zege aan treffers van Berger en Yakabu. Van Marwijk besefte dat hij nog een week de tijd heeft om zijn formatie te verbeteren. "Veel van de voetballers die vandaag speelden, zullen het ook volgende week moeten doen", besefte hij. "Het gaat nog moeizaam maar ik denk nog steeds dat deze ploeg genoeg klasse heeft. Jammer blijft dat we niet een beetje meer tijd hebben gekregen."