ARNHEM - Maurits Hendriks volgt Charles van Commenée op als technisch directeur van NOCNSF. Dit heeft de sportkoepel dinsdagavond op Papendal officieel bevestigd.

De huidige hockeycoach van Spanje is de derde die de topfunctie in de Nederlandse sport gaat bekleden. De eerste was Joop Alberda. Hij vertrok na de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Van Commenée maakte na Peking 2008 bekend weg te gaan. Hij krijgt per 1 januari 2009 een topfunctie bij de Britse atletiekbond.

Met de benoeming van Hendriks heeft NOCNSF een van de twee belangrijke bestaande vacatures opgevuld. Er wordt nog gezocht naar een opvolger van Marcel Sturkenboom. De directeur Sport van NOCNSF kreeg recentelijk eervol ontslag.

Hockeygoud

Hendriks won in 2000 goud met de Nederlandse hockeymannen, na een bewogen toernooi in Sydney. Vier jaar eerder deed hij dat ook al, als assistent van Roelant Oltmans. In 2008, Peking, was er zilver voor Hendriks met de hockeyers van Spanje.

Coaches

Ook Alberda en Van Commenée zijn ''gouden'' coaches. Alberda won de hoofdprijs met de volleyballers in Atlanta 1996, Van Commenée veroverde de gouden medaille met de Britse zevenkampster Denise Lewis in Sydney.

Hendriks gaat bij de Winterspelen van Vancouver 2010 niet de dubbelrol van Chef de Mission en technisch directeur vervullen, zoals Van Commenée dat in Peking wel deed. Voor de functie van Chef de Mission in Canada stelde NOCNSF eerder al oud-schaatscoach Henk Gemser aan.

ZIE OOK:

Hendriks krijgt ook dubbelrol

Hendriks volgt Van Commenée op

Zelfde budget voor topsport

Bondscoaches verrast door keuze Hendriks

Verhaeren: Hendriks hartstikke goeie keuze
 

Hendriks: Topsporter staat centraal