DEN HAAG - Haile Gebrselassie loopt zaterdag 14 maart de City-Pier-City Loop in Den Haag. De Ethiopische wereldrecordhouder op de marathon (2.03.59) komt met een speciale missie.

Hij wil het wereldrecord op de halve marathon terug.

De Keniaan Samuel Wanjiru pakte in 2007 de mondiale toptijd op de 21,1 kilometer af van Gebrselassie. De olympisch marathonkampioen van Peking deed dat destijds op het snelle parkoers van de CPC Loop.

Hij liep 58 minuten en 33 seconden en dook daarmee 22 seconden onder de recordtijd van Gebrselassie uit 2006 (58.55).

Wegparkoers

"Het wordt mijn eerste optreden in de CPC Loop", zei Gebrselassie maandag. "Ik ken Nederland heel goed en ik weet dat het wegparkoers hier zeer snel is. Het feit dat Wanjiru in Den Haag mijn wereldrecord brak, motiveert mij extra."

De 35-jarige Gebrselassie heeft in zijn carrière inmiddels 27 keer een wereldrecord verbeterd. "Ik wil als ik mijn loopbaan afsluit minstens dertig wereldrecords hebben gebroken", zei de atleet uit de renstal van de Nederlandse manager Jos Hermens, die afgelopen september in de marathon van Berlijn het mondiale marathonrecord op 2.03.59 zette.

Een aantal weken daarna liep hij in Nederland de Montferland Run in 's-Heerenberg. Gebrselassie was ook al eens actief in de marathon van Amsterdam en de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Ook was hij vele jaren prominent deelnemer van de FBK Games in Hengelo.

De CPC Loop beleeft in maart zijn 35e editie. De wedstrijd geldt ook als Nederlands kampioenschap halve marathon.