ROTTERDAM - Feyenoord heeft zichzelf zondag in De Kuip belachelijk gemaakt. De Rotterdamse ploeg verloor op dramatische wijze van degradatiekandidaat De Graafschap: 1-3. Geert den Ouden (twee) en Jason Oost maakten de doelpunten, Kevin Hofland scoorde voor de thuisclub.

De spelers van Feyenoord hebben hiermee de positie van trainer Gertjan Verbeek nadrukkelijk ter discussie gesteld.

Voor de ploeg uit Doetinchem was het de eerste overwinning sinds 21 september (2-0 tegen ADO Den Haag). Het zwalkende Feyenoord incasseerde de zesde competitienederlaag.

En met de wedstrijden tegen AZ (thuis), PSV (uit) en NAC Breda (thuis) zal het waarschijnlijk niet de laatste verliespartij zijn in december. Of coach Verbeek de Kerst haalt als hoofdcoach is daarbij lang niet zeker.

Spanning

De spanning was zondagmiddag voor het begin van de wedstrijd al voelbaar in de goedgevulde Kuip. Door een kritisch verhaal in de zondageditie van De Telegraaf stond er extra druk op de thuisploeg.

Volgens het artikel zou een groot deel van de spelersgroep zijn afgeknapt op coach Verbeek, onder meer wegens zijn straffe trainingsmethodes, zijn dominante manier van communiceren en zijn dubieuze tactische keuzes.

Lek

Niemand bij Feyenoord wilde voor de wedstrijd tegen De Graafschap officieel reageren op het pikante epistel, dat tevens een 'lek' in de spelersgroep deed vermoeden.

Wel gaf algemeen directeur Eric Gudde nogmaals te kennen dat Verbeek (ook) is aangesteld in De Kuip om veranderingsprocessen op gang te brengen. En dat veranderingen vaak gepaard gaan met enige weerstand, is ingecalculeerd door de clubleiding van Feyenoord, zo liet Gudde weten.

Aanpak

Maar dat bijna 80 procent de eigenwijze aanpak van Verbeek wel zo'n beetje zat is, zoals De Telegraaf schreef, zou wel erg veel tegenwind voor de oud-bokser betekenen.

De grote vraag was dan ook hoe de spelers van Feyenoord werkelijk over hun trainer dachten. Dat antwoord moesten ze in het ogenschijnlijk simpele thuisduel met De Graafschap geven.

Kans

Met een enorme kans voor Luigi Bruins, knap gered door doelman Erik Heijblok, begon Feyenoord uitstekend aan de wedstrijd. Maar daarna zakte de thuisploeg alweer snel naar het bedenkelijke niveau waarop de ploeg van Verbeek ook al tegen Vitesse (1-1) en Deportivo la Corua (3-0 nederlaag) speelde.

Er zat geen tempo, geen creativiteit en geen beleving in het lukrake voetbal van Feyenoord.

Voorsprong

De Graafschap, dat goed georganiseerd speelde, bleef in de eerste helft zonder veel problemen overeind. De Superboeren kwamen in de elfde minuut zelfs op voorsprong.

Jason Oost strafte koelbloedig een foutje bij Karim el Ahmadi af, 0-1. Kort daarna liet Roy Makaay een vrije kopkans liggen. Verder maakte het lusteloze Feyenoord voor de rust geen enkele aanspraak op de gelijkmaker.

Bahia

Kort na de pauze hield doelman Heijblok de koppende verdediger Bahia knap van scoren af. In de 53e minuut tikte de Braziliaan de bal net over de lat.

De stand was op dat moment al 0-2. Spits Geert den Ouden profiteerde uit een voorzet van Purrel Fränkel van slecht verdedigingswerk bij Hofland en doelman Timmer.

Alles-of-niets

Voor het uitgefloten Feyenoord was het daarna alles-of-niets. Wijnaldum schoot nog wel op de onderkant van de lat, maar het was opnieuw Den Ouden die het duel tot woede en verbijstering van het legioen op subtiele wijze besliste: 0-3. Het Rotterdamse wanhoopsoffensief leverde niet meer op dan een treffer van Hofland: 1-3.

LEES VERDER:

De Kuip klapt voor Den Ouden
Verbeek: Geen onwerkbare situatie
Verbeek onder vuur bij spelers

Feyenoord - De Graafschap