VOLENDAM - Ajax strompelt richting het einde van de eerste competitiehelft. De Amsterdammers mochten zondagmiddag van geluk spreken dat hekkensluiter Volendam de tegenstander was. Met veel pijn en moeite konden ze een opgelopen achterstand toch nog ongedaan maken: 1-2.

Ajax blijft door de zege in het spoor van koploper AZ, dat nog steeds een voorsprong van drie punten koestert. De huidige vorm van het team van coach Marco van Basten doet echter het ergste vrezen voor de ontmoetingen deze maand met NAC, De Graafschap, Slavia Praag en ADO Den Haag.

Dario Cvitanich mocht voor het eerst laten zien waarom de technische leiding van Ajax hem dit voorjaar al als een geschikte opvolger voor Klaas-Jan Huntelaar zag. De 24-jarige Argentijn deed zijn best, maar kon zich nog geen moment op zijn favoriete positie onderscheiden.

Het ontbeerde Cvitanich vooral aan wedstrijdritme. De topschutter van de vorige Argentijnse competitie is net hersteld van een hamstringblessure. Hij maakte afgelopen maandag tijdens de wedstrijd tussen Jong Ajax en Jong De Graafschap zijn rentree.

Suarez

Omdat ook Sulejmani nog geen schim is van de stervoetballer bij Heerenveen, leunde Ajax in Volendam vooral weer op de klasse van Luis Suarez.

De Zuid-Amerikaan was bij bijna alle gevaarlijke momenten voor het doel van de thuisclub betrokken. Suarez mocht het zich wel aanrekenen dat hij in de beginfase geen enkele van de drie doelkansen verzilverde.

Huntelaar

Ajax had, zonder goed te voetballen, in het eerste half uur het betere van het spel. Een speler als Klaas-Jan Huntelaar werd node gemist. Het kan bijna geen toeval zijn dat de club zo moeilijk tot scoren komt sinds de aan Real Madrid verkochte spits de ArenA op 9 november met een enkelblessure verliet.

De Amsterdammers verloren daarna in de beker van Volendam (1-0) en in de competitie van AZ (2-0). De wedstrijden tegen HSV (0-1) en FC Utrecht (1-1) leverden ook slechts een treffer op. Ajax was alleen nog op schot tegen PSV (4-1).

Openingstreffer

Volendam promoveerde in de 41e minuut de eerste uitgespeelde kans tot de openingstreffer. Aaron Meijers was Gregory van der Wiel te snel af en bediende Gerson Sheotahul op maat: 1-0. Het antwoord van Ajax volgde binnen twee minuten. Sulejmani vond Suarez, die beheerst afrondde: 1-1.

Van Basten bracht in de 57e minuut Leonardo voor de moegestreden Cvitanich. De Braziliaan stond nog geen drie minuten op het veld of Jack Tuyp mocht helemaal alleen op Ajaxdoelman Kenneth Vermeer aflopen. De spits had alle tijd voor een doeltreffende uithaal, maar schoot naast.

Van Basten wisselde de tegenvallende Afrikaan Enoh voor Daley Blind. De achttienjarige zoon van technisch manager Danny had een rol in de winnende treffer van Ajax. Blind forceerde in de 64e minuut een hoekschop, die via Suarez op het hoofd van Vertonghen belandde: 1-2.

LEES VERDER:

‘Groot compliment voor Daley Blind’
Van Basten: Ik ben geschrokken
Daley Blind maakt debuut

Volendam - Ajax