ALKMAAR - AZ blijft koploper in de eredivisie. Aanvallers Ari en Mounir El Hamdaoui loodsten de club uit Alkmaar zaterdagavond voor eigen publiek langs Heracles (2-0).

De Braziliaan trof in de negentiende minuut doel. Topschutter Mounir El Hamdaoui vierde in de 85e minuut zijn veertiende competitietreffer.

Ajax en NAC komen zondag in actie. Beide clubs kunnen de achterstand op AZ tot drie punten verkleinen. Ajax moet dan bij Volendam winnen. NAC treedt op als gastheer van ADO Den Haag.

Formatie

FC Twente mag zich in ieder geval tot het einde van de duels van Ajax en NAC de nummer twee van de eredivisie noemen. De formatie had zaterdag geen kind aan Sparta (6-2). Blaise N'Kufo scoorde tweemaal voor de club die vijf punten minder dan AZ heeft.

Invaller Otman Bakkal wees PSV de weg in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen. De kampioen uit Eindhoven stond halverwege het duel met 2-0 achter toen Bakkal als invaller in het veld kwam. Bakkal tekende voor 2-1 en 2-2, waarna Danko Lazovic het duel met twee treffers besliste (4-2).

Roda JC won eenvoudig van Vitesse (3-0). Yulo Matondo, Willem Janssen en Anouar Hadaouir profiteerden van de chaos in de Arnhemse defensie.