EINDHOVEN - Een invaller heeft PSV zaterdagavond voor een heuse crisis behoed. Otman Bakkal, het talent dat onder coach Huub Stevens maar niet tot wasdom wil komen, draaide binnen enkele minuten de nagenoeg verloren wedstrijd tegen FC Groningen volledig om, 4-2.

Halverwege stonden de Groningers, die in dertig jaar nooit wonnen bij PSV, overtuigend op 2-0. Om een ramp af te wenden zette Stevens vervolgens al zijn aanvallers in. Bakkal maakte er twee (2-2), door Danko Lazovic liepen de Eindhovenaren uit naar 4-2.

Stevens wist in het eerste deel niet wat hem overkwam. "Ik had het gevoel dat de tegenstander vele keren beter was. Als we een achterstand van 2-0 nodig hem om aan het voetballen te komen, kan het ons in de komende weken wel eens slechter vergaan."

De wijze waarop PSV in het eerste deel tegen het fors gehandicapte Groningen speelde was te zot voor woorden. Er klopte niets. Geen speler haalde zijn gebruikelijke niveau, geen aanval verliep volgens plan. Er was geen bezieling, geen overtuiging.

Vast

"Als ik zijn hoofd zie blokkeer ik", vertelde verdediger Carlos Salcido in een op de dag van de wedstrijd gepubliceerd interview. Het leek tegen Groningen waarachtig voor het hele elftal te gelden. Iedereen zat vast.

Dat Salcido speelde was opvallend. Als nummer drie in de rij, na Edison Mendez en Danko Lazovic, zocht hij openlijk de confrontatie met zijn geplaagde trainer.

"Ik stel bij voorkeur mijn beste spelers op", reageerde Stevens. "De problemen ga ik intern met hem bespreken. Zoals dat hoort."

Indruk

Hoe het ook zij, Stevens lijkt bepaald niet de gevoelige snaar bij zijn selectie te raken. De spelers wekken niet de indruk door te hebben waar de coach naar toe wil, laat staan hoe hij er wil komen.

De trainer: "Nadat we bij Heerenveen (2-2) veerkracht toonde dacht ik dat we nu goed zouden beginnen. Dat viel zwaar tegen."

FC Groningen kreeg voor de rust vijf opgelegde kansen. Mede door goed werk van Salcido gingen er slechts twee in. Na een prachtige actie van Gonzalo Garcia maakte Marcus Berg er na een half uur 1-0 van. Op slag van rust zorgde aanvoerder Goran Lovre voor nummer twee, nadat de Eindhovense defensie de bal volledig had gemist.

Wereld

Coach Ron Jans: "We hadden in de eerste helft vaker moeten scoren. Desondanks dacht ik in de rust dat we zouden winnen. We speelden overtuigend. Ja, en dan ziet amper tien minuten later de wereld er ineens heel anders uit."

Rentree

PSV, dat de aan de kuit geblesseerde spits Danny Koevermans miste, zette bij het vervolg twee extra aanvallers in. Otman Bakkal mocht het weer eens proberen, Nordin Amrabat maakte zijn rentree na anderhalve maand blessureleed.

Het leidde tot de spectaculaire ommekeer. In 25 minuten scoorde PSV vier keer. Bijna persoonlijk zorgde Bakkal met twee fraaie treffers voor evenwicht, Lazovic zette de formatie van Stevens daarna op 4-2.