EINDHOVEN - Job Kienhuis schreef zaterdag geschiedenis bij de Swim Cup in Eindhoven. De zwemmer uit Denekamp verbeterde in een race twee Nederlandse records, op 800 en 1500 meter vrije slag: 8.07,62 en 15.18,51.

Op de langste afstand scherpte hij de nationale toptijd met bijna zeventien seconden aan.

Bij de vrouwen zorgde Lia Dekker voor een bijzonderheid. Met 2.30,09 zwom ze op de 200 school het twintig jaar oude Nederlands record van Linda Moes (2.30,83) uit de boeken.

Schaduw

Ze kwam daarmee naar eigen zeggen niet uit de schaduw van haar zus Inge. "Daar is nog heel wat voor nodig, want zij is olympisch kampioene", stelde Lia Dekker.

Kienhuis loste zaterdag Sebastiaan Verschuren, die 8.08,90 en 15.35,26 als nationaal record had staan, af als beste langeafstandzwemmer indoor. "Dit is echt geweldig. Ik wist dat ik die op de 1500 kon hebben. Maar met de 800 erbij is helemaal fantastisch", jubelde Kienhuis.

Eindhoven

Kienhuis traint sinds een jaar onder leiding van Marcel Wouda in Eindhoven. Daarvoor zwom hij bij de Twentste club De Dinkel. Hij merkte echter dat hij een 50-meterbad nodig had als hij wat in zijn sport wilde bereiken.

De student werktuigbouwkunde belde Wouda em vroeg of er een plekje voor hem was. Na groen licht van technisch directeur Jacco Verhaeren verhuisde Kienhuis naar Brabant. Sinds zijn overgang gaat hij met enorme stappen vooruit.

Versnellen

Dit jaar won hij goud op de vijf kilometer bij de EK jeugd openwater. "Toen wist ik dat ik iets bijzonders in handen had", zei Wouda "Hij kon in het slot van die race tot twee keer toe te versnellen. Job is een heel goede zwemmer met ambities, werklust en gedrevenheid. Hij kan ook afzien, dat moet ook wel op de 1500 meter."

Kienhuis krijgt in Eindhoven veel inspiratie van zijn trainingsmaatje Maarten van der Weijden. Hij leert veel van hem, in en buiten het zwembad.

"Hij heeft het tijdens de Spelen geweldig gedaan. Dat motiveert je wel. Er zijn ook niet veel specialisten op de lange afstand. Ik heb veel aan hem." Ook Wouda inspireert hem. Kienhuis leest op dit moment het boek 'Macht van het water', dat indertijd over zijn trainer is verschenen. "Ik haal er veel uit."

Doel

Ondanks zijn twee records weet Kienhuis dat zijn tijden internationaal nog niet veel voorstellen. Hij heeft zich tot doel gesteld in april bij de Swim Cup in Amsterdam de limiet voor de WK in juli in Rome te zwemmen. Die staat op 15.09,17.

"Dat moet de volgende stap worden. Het is afwachten of ik het red, maar deze tijd van vandaag geeft mij in ieder geval veel vertrouwen."

Marleen Veldhuis maakte indruk met haar tijd op de 100 meter vrij. Met 53,69 bleef ze net boven haar Nederlands record (53,58). Ranomi Kromowidjojo eindigde met 54,01 als tweede voor Femke Heemskerk (54,57). Zij voldeden hiermee aan de eis (54,70) voor de WK.