HEERENVEEN - Het nieuw ontworpen schaatspak waarin onder anderen de Nederlandse schaatsers gaan uitkomen bij de Olympische Spelen in Salt Lake City heet Swift Skin. Het aerodynamische pak, ontworpen door fabrikant Nike, is vrijdag in Heerenveen gepresenteerd.

Het pak, waaraan vier jaar is gewerkt, is alleen bestemd voor de nationale schaatsteams van Nederland, de Verenigde Staten en Australië, voor zowel langebaan als shorttrack. Het is een vervolg op het Swift Suit, het atletiekpak waarin atlete Cathy Freeman in 2000 bij de Spelen in Sydney een gouden medaille

Na de Spelen van Sydney hebben de ontwerpers van het Amerikaanse bedrijf zich volledig gericht op het schaatsen. Het idee voor het atletiekpak is overigens uit het schaatsen gekomen. "In de atletiek waren de uitrustingen nog net zo als vijftig jaar eerder", aldus Eddy Harber, de ontwerper van het tenue. "In het schaatsen werd de kleding steeds aangepast, om het aerodynamischer te maken."

Sinds 1997 is gewerkt aan het project Swift. De Amerikaanse schaatsers zijn al in een vroeg stadium bij de tests betrokken. "Wij hebben de pakken al jaren getest, nu profiteren de Nederlanders daarvan", stelde de Nederlandse bondscoach van de VS, Bart Schouten, enigszins zuur.

Vier pakken

Voor de schaatsers zijn vier pakken gemaakt: drie voor de langebaanrijders en één voor de shorttrackers, bij wie de nadruk minder op aerodynamica en meer op veiligheid ligt. In de langebaandiscipline zijn de pakken vervaardigd voor sprint, midden- en lange afstanden.

Het sprintpak is het meest aerodynamisch, maar laat ook de minste lucht door. Het is dus een 'warm' pak, dat op de lange afstanden te benauwend is. Voor de middenafstand is een pak gemaakt waarin bij voorbeeld de mouwen verschillen.

De ene is van aerodynamisch materiaal, de andere, die op bijvoorbeeld de 1500 meter vooral op de rug steunt, heeft die eigenschap niet. Het pak voor de stayers heeft meer ventilatie. In totaal zijn zes soorten materiaal gebruikt.

Voor elk wat wils

Voor elk wat wils, zo lijkt het. Maar de eerste tests van de Nederlandse schaatsers, in het najaar van 2001, verliepen niet tot ieders tevredenheid. In de beginfase klaagden de schaatsers over de hitte in het pak. Ook zat het niet lekker om het lijf. "Dat komt omdat het pak toen nog niet uitontwikkeld was, en we een standaardpak hadden meegenomen", aldus Harber. "Rintje Ritsma is bij voorbeeld zo fors, dat zo'n tenue niet echt lekker zit."

De komende weken worden de maten van de afzonderlijke Nederlandse rijders opgenomen, waarna ze allemaal maatpakken krijgen toegestuurd. "Sommigen hebben hun keus voor een van de drie pakken al gemaakt, anderen weten het nog niet. Zij kunnen alledrie de pakken op maat krijgen. Dan kiezen ze daarna", zegt Faber.

Eerder in de week werd bij de Technische Universiteit van Delft overigens al een wedstrijdpak (Delta-pak) gepresenteerd. Die kleding gaat naar onder meer de Noorse schaatsers. De wetenschappers die dat pak hebben ontwikkeld spraken van het beste schaatspak dat er is. Dezelfde bewoordingen werden vrijdag in Heerenveen gebruikt: Swift Skin zou het meest innovatieve wedstrijdpak zijn dat ooit is gemaakt.

De wetenschappers in Delft spraken van een tijdwinst van viertiende seconde per ronde. In Heerenveen wilden de betrokkenen zich niet wagen aan dit soort bespiegelingen. "Het is verreweg het snelste pak dat wij hebben getest", zei Harber. "Het Delta-pak hebben wij natuurlijk niet kunnen testen, maar zij hebben ook ons pak niet gezien." Over de ontwikkelingskosten van het Swift Skin-pak wilde Nike noch de KNSB iets kwijt.

/SPORTNederlandse schaatsers 'jaloers' op Deltapak