CHANGCHUN - De schaatsblokjes liggen voor de rest van het seizoen in de bochten net naast de blauwe scheidslijn van de twee baanhelften.

Dat heeft de technische commissie van de ISU besloten, zo maakte bestuurslid Jan Dijkema zaterdag bekend. "Na het seizoen volgt er een evaluatie", zei hij bij de wereldbekerwedstrijden sprint in Changchun.

Over de blokjes was tijdens de eerste wedstrijden, in november, veel te doen. De ISU scherpte aan het begin van het seizoen de 'bochtenregel' aan.

Diskwalificatie

Als een deelnemer met een schaats op de baanhelft van de tegenstander zou komen, volgde direct diskwalificatie. Omdat de blokjes tot en met de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen op de lijn lagen, was niet duidelijk of iemand die een blokje wegtrapte ook daadwerkelijk de lijn had gepasseerd.

Veel schaatstrainers waren het niet eens met de striktheid van de regel. Nu de blokjes net naast de lijn liggen, kan van discussie geen sprake meer zijn. Wie een blokje raakt, heeft de lijn gepasseerd en wordt gediskwalificeerd.

Tevredenheid

In Moskou experimenteerde de ISU twee weken geleden voor het eerst met het verleggen van de blokjes. Dat zorgde voor tevredenheid bij alle betrokken partijen. Mede daardoor besloot de ISU het experiment te verlengen tot in ieder geval het einde van het seizoen.

Zowel in Moskou als bij de eerste dag van de wereldbekerwedstrijd in Changchun bleven de blokjes op de plaats liggen en werd niemand gediskwalificeerd vanwege de 'bochtenregel'.