CHANGCHUN - Schaatsster Marianne Timmer had zich haar eerste 1000 meter van dit seizoen in het wereldbekercircuit anders voorgesteld.

Tijdens de openingsrit in het Chinese Changchun werd de olympisch kampioene van 1998 en 2006 op de kruising gehinderd door haar Canadese opponente Tamara Oudenaarden, waardoor voor de geboren Sappemeerse de kans op een goede eindtijd in één klap verdwenen was.

"Dit is domme pech", zei de zichtbaar teleurgestelde Timmer, die met 18,3 prima opende. "Ik had net zo goed kunnen stoppen. Ze had achter mij langs moeten kruisen. Nu moest ik omhoog komen en verloor ik veel vaart."

Diskwalificatie

Oudenaarden werd na afloop gediskwalificeerd. Timmer, die met een wildcard mocht starten in de A-groep, maakte niet van de gelegenheid gebruik om de race opnieuw te rijden. Ze vervolgde haar weg en eindigde als zestiende in 1.20,76.

"Ik had het verzoek voor een nieuwe race al bijna ingediend", zei bondscoach Wopke de Vegt. "Maar Marianne wilde niet. Dat kan ik wel begrijpen, want het is nauwelijks te doen om twee keer achter elkaar een goede 1000 meter af te leggen."

Afmeldingen

De 34-jarige Timmer wist zich begin november bij de Nederlandse afstandskampioenschappen niet te plaatsen voor de eerste WB-races van het seizoen op de kilometer.

Na afmeldingen van TVM-schaatssters Ireen Wüst en Paulien van Deutekom mocht ze in Changchun voor het eerst aan de start verschijnen op haar favoriete afstand. Ook doet ze volgende weekeinde in Nagano mee aan de 1000 meter.