CHANGCHUN - Annette Gerritsen is zaterdag bij wereldbekerwedstrijden in het Chinese Changchun als derde geëindigd op de 500 meter.

De rijdster van DSB zette een tijd neer van 38,86. De Duitse Jenny Wolf pakte het goud in 38,09. Sang-Wha Lee werd tweede in 38,71. De Chinese topsprintster Beixing Wang ontbreekt in Changchun.

Margot Boer eindigde als vierde in 38,89. Marianne Timmer kwam met 39,40 niet verder dan de vijftiende tijd. Thijsje Oenema werd zeventiende in 39,68.

In de B-groep klokte Laurine van Riessen 39,92. Daarmee eindigde ze als vijfde.

Van Riessen

Van Riessen is voor de tweede keer dit seizoen als derde geëindigd op de 1000 meter bij een wereldbekerwedstrijd. De Nederlandse noteerde in het Chinese Changchun een tijd van 1.18,48. Eerder pakte de rijdster van DSB het brons in Berlijn.

Kristina Groves uit Canada won zaterdag in 1.18,18, voor haar landgenote Shannon Rempel: 1.18,20.

Annette Gerritsen, eerder als derde geëindigd bij de 500 meter, noteerde 1.19,47 en werd daarmee achtste. Marianne Timmer klokte de zestiende eindtijd: 1.20,76.

Van Riessen heeft besloten zondag bij de wereldbekerwedstrijden niet mee te doen aan de 500 meter. De schaatsster van DSB besloot dat in overleg met trainer Sicco Janmaat. "Voor Laurine valt er op die afstand zondag niets te winnen en daarnaast past het niet goed in het schema", zei de trainer.

Jetlag

Van Riessen is een van de schaatsers van DSB die deel uitmaken van het experiment met als uitgangspunt de gevolgen van een jetlag te beperken. Zo gaan de schaatsers in China, waar het zeven uur later is dan in Nederland, pas na middernacht slapen en staan ze later op dan gebruikelijk.