EINDHOVEN - Marleen Veldhuis en Moniek Nijhuis hebben de hoofdrollen opgeëist bij de eerste dag van de Swim Cup in Eindhoven. Veldhuis pakte twee overwinningen en Nijhuis scherpte tweemaal het Nederlands record op de 50 meter schoolslag aan.

De Amerikaan Randall Bal zorgde voor het internationale hoogtepunt van de avond met een wereldrecord op de 50 meter rugslag.

Bal tikte aan in een tijd van 24,33. Het oude record was sinds april van dit jaar met 24,47 in handen van de Brit Liam Tancock. Bal verbeterde vorige maand op dezelfde afstand ook al het wereldrecord in het 25-meterbad.

Veldhuis

In haar eerste wedstrijden sinds de Olympische Spelen in Peking zegevierde Veldhuis op de 50 vrij en 100 vlinderslag. Hoewel de zwemster van NZE in China met de vrouwen goud veroverde op de 4x100 meter vrij liep het toernooi individueel uit op een deceptie. De medaillekandidate eindigde op de 50 en 100 meter vrij buiten het podium.

Na een uitvoerige evaluatie heeft ze na een vakantie weer met veel goede moed de training opgepakt. Om gemotiveerd te blijven op de weg naar Londen 2012, gaat ze op zoek naar nieuwe prikkels. Veldhuis startte daarom in Eindhoven op de 100 meter vlinderslag.

Inge Dekker

Met een tijd van 57,85 bleef ze daarop specialiste en trainingsmaatje Inge Dekker voor. Dekker finishte in 58,46. Hinkelien Schreuder werd derde in 59,40. Veldhuis bleef met haar tijd onder de kwalificatie-eis (58,49) voor de wereldkampioenschappen in juli in Rome. Dekker zwom de limiet op deze afstand al tijdens de Spelen.

Op de 50 vrij eindigde Veldhuis in 24,36 voor Schreuder (24,45) en Ranomi Kromowidjojo (24,92). Veldhuis en Schreuder kwamen beiden op de sprint al onder de richttijd voor de WK.

Foto

Na het zwemmen van de limiet moest Veldhuis het merk van haar pak doorgeven en een foto laten maken van haar outfit. Technisch directeur Jacco Verhaeren besloot vlak voor de Swim Cup deze eis aan de kwalificatieprocedure voor de wereldtitelstrijd toe te voegen.

Door de ontwikkeling de afgelopen maanden rond het 'snelle zwempak' hoopt Verhaeren hiermee oneerlijke concurrentie te voorkomen.

Moniek Nijhuis

Moniek Nijhuis slaagde er nog niet in zich voor de WK te kwalificeren. Ze onderstreepte echter dat ze op de weg terug is door het Nederlands record op de 50 meter schoolslag aan te scherpen.

De zwemster van De Dolfijn kwam in de finale tot een tijd van 31,70. Vrijdagochtend in de series had ze de nationale toptijd al op 31,78 gebracht. Nijhuis had het record sinds de Europese titelstrijd eerder dit jaar in Eindhoven met 31,80 in handen

Opzien

In oktober baarde Nijhuis al opzien met nationale toptijden op de kortebaan in Aken. Na de mislukte kwalificatie voor de Olympische Spelen vertrok ze bij het Nationaal Zweminstituut Amsterdam.

Ze verloor het plezier in het zwemmen, maar onder de hoede van De Dolfijn bloeide ze weer op. Ze doet volgende week ook mee aan de Europese kampioenschappen kortebaan in Kroatië.

Naast Nijhuis verbeterde ook Ranomi Kromowidjojo een nationale toptijd. Met 28,70 bleef ze onder het oude record dat sinds de EK met 28,86 op naam stond van Schreuder.