NIEUWEGEIN - Kim Lammers is terug in de selectie van het Nederlands hockeyteam. De 27-jarige spits van Laren is door bondscoach Herman Kruis opgeroepen voor de komende oefentrip naar San Diego in de Verenigde Staten (16-30 januari).

Lammers moest de Olympische Spelen in augustus in Peking, waar Oranje goud won, aan zich laten voorbijgaan. De toenmalige bondscoach Marc Lammers (geen familie) vond haar destijds niet goed en niet fit genoeg.

Na de Zomerspelen nam zijn opvolger Kruis de 106-voudige international al wel weer op in zijn groep 'potentials', een verzameling van speelsters die (weer) in aanmerking zouden kunnen komen voor Oranje. De nieuwe bondscoach gaf de achttien Peking-gangers een half jaartje rust.

Na het olympisch goud in China namen Minke Booij, Lisanne de Roever en Eefke Mulder afscheid van Oranje. Recordinternational Minke Smabers (270 caps) besloot na enige bedenktijd door te gaan in het Nederlands elftal.

Moreira de Melo

Fatima Moreira de Melo twijfelt nog steeds. De 30-jarige speelster, goed voor 257 interlands, laat uiterlijk eind maart aan Kruis weten wat ze van plan is.

Oranje speelt tijdens de Amerikaanse oefenstage vijf oefenduels tegen het gastland. Fieke Holman (Amsterdam) is de enige debutant in de eerste officiële selectie van keuzeheer Kruis.