LONDEN - Honda trekt zich terug uit de Formule 1. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend. Teruglopende bedrijfsresultaten hebben geleid tot deze beslissing.

Door teruglopende autoverkopen als gevolg van de wereldwijde financiële crisis kan Honda het jaarlijkse budget voor het formule 1-team, naar schatting 500 miljoen dollar (392 miljoen euro), niet meer opbrengen.

Honda-topman Takeo Fukui zei tijdens een persconferentie dat het bedrijf voorlopig niet in de sport zal terugkeren. Het bedrijf wil zich richten op de kernactiviteiten van het bedrijf.

Honda zet het formule 1-team te koop en zal zich ook terugtrekken als motorleverancier.

FIA

De internationale autosportfederatie (FIA) ziet in het vertrek van Honda de bevestiging dat de kosten in de belangrijkste autosportklasse veel te hoog zijn. "Dit bevestigt onze zorg dat de kosten om aan het wereldkampioenschap deel te nemen te hoog zijn", zo meldt de federatie in een verklaring.

"De economische crisis heeft deze moeilijke situatie alleen maar verergerd." De FIA probeert al geruime tijd op allerlei manieren de sport goedkoper te maken. Voorzitter Max Mosley sprak zich onlangs uit van het invoeren van een standaardmotor in de Formule 1, om zo de kosten te drukken. De teams willen niets weten van dat idee.