PRAAG - Hamburger SV heeft de knock-outfase bereikt van het toernooi om de UEFA Cup. De ploeg van coach Martin Jol won in Praag met 2-0 van Slavia. De Kroaat Ivica Olic scoorde na een half uur.

Mladen Petric benutte ver in blessuretijd een strafschop, nadat Martin Vaniak HSV-speler David Jarolim had neergelegd. Hij kreeg daarvoor bovendien rood.

HSV bewees met dat resultaat ook Ajax een dienst, al denkt de Amsterdamse penningmeester daar wellicht iets genuanceerder over. Het slotduel in de Arena tegen de Tsjechen gaat nergens meer om, doordat ook Ajax donderdagavond zeker werd van een plek bij de laatste 32.

Duel

Bij de Hamburgers stond Joris Mathijsen als vanzelfsprekend centraal achterin. Voor zijn Tsjechische ploeggenoot David Jarolim was het een bijzonder duel. Hij speelde tegen zijn vader Karel, coach van Slavia, en neefje Marek. Zijn oudere broer Lukas ontbrak op de familiereünie. Deze voetbalt tegenwoordig in Italië voor Siena.

Aston Villa, na twee duels al zeker van een Europees vervolg in groep F, liet zich voor eigen publiek lelijk verrassen door Zilina. Binnen 20 minuten stonden de Slowaken met 2-0 voor door treffers van Vladimir Leitner, die in de slotfase uit het veld werd gestuurd, en Peter Styvar. Nog voor rust deed de pas 17-jarige Nathan Delfounesoiets terug, maar daar lieten de Engelsen het bij.

Voorsprong

In groep E, de poule van Heerenveen, boden VfB Wolfsburg en Portsmouth de aanhang een genoeglijke avond: 3-2. Voor rust werd viermaal gescoord, keurig verdeeld. Edin Dzeko zette de Duitsers al na drie minuten op voorsprong, maar nog binnen het kwartier was het al 1-2 dank zij Jermain Defoe en Arnold Mvuenda. Halverwege de eerste helft maakte Christian Gentner gelijk. Zvjezdan Misimovic besliste het duel een kwartier voor tijd.

Feyenoord, vrij in poule H en al uitgeschakeld, zag Lech Poznan een punt halen tegen Deportivo, dat al vroeg op 0-1 kwam door Diego Colotto. De Peruvaanse aanvaller Hernan Rengifo bracht de Polen vlak voor rust langszij.

Openingsgoal

CSKA Moskou won voor de vierde keer op rij. In Frankrijk moest ook Nancy eraan geloven, in een enerverende wedstrijd met een zinderend slot. De Brazilianen Vagner Love (2) en Ramon vlakten de openingsgoal van Monsef Zerka vakkundig weg. Daarmee leek wedstrijd gespeeld. Julien Feret en Basile Camerling gaven de Fransen in de slotfase hoop op een punt (3-3), maar Vagner LOve had toch het laatste woord: 3-4.