TENERIFE - Zevenvoudig tourwinnaar Lance Armstrong heeft zich donderdag uiterst lovend uitgelaten over zijn teamgenoot Alberto Contador.

Na hun eerste gezamenlijke training sinds de Amerikaan zijn rentree bekendmaakte, noemde Armstrong zijn collega "de beste wielrenner ter wereld".

Met zijn opmerkingen probeert Armstrong de spanningen tussen hem en Contador weg te nemen. De Spanjaard, die in 2007 de Tour won, dreigde de Astana-ploeg te verlaten indien hij niet als absolute kopman werd aangemerkt.

Kopman

De formatie heeft inmiddels besloten dat beide coureurs in de Ronde van Frankrijk als kopman aan de start staan.

"In het wielrennen is er een ongeschreven regel dat andere coureurs de beste wielrenner steunen", sprak Armstrong.

"Er is een kans dat ik deze zomer de op één na beste coureur ben, of de op twee na beste. Dan respecteer ik de regels van het wielrennen en de teamafspraken. Dat betekent dat ik in dat geval zou knechten voor Alberto, Levi Leipheimer of Andreas Klöden."

Tour

Armstrong, die niet uitsluit ook in 2010 nog op de fiets te zitten, wil zijn rentree gebruiken om zoveel mogelijk aandacht te vragen voor de kankerbestrijding. De 37-jarige wielrenner overwon zelf teelbalkanker. Daarna won hij van 1999 tot en met 2005 zevenmaal op rij de Tour.

De vedette begint zijn comeback volgende maand in Australië, wanneer hij aan de start verschijnt van de Tour Down Under. "Ik weet niet of ik het niveau van 2005 kan bereiken", zei Armstrong. "Er zijn een hoop vragen rond mijn fysieke toestand, maar dat is logisch. Daarom wilde ik juist graag zo vroeg mogelijk het seizoen beginnen."

Kracht

Over zijn winstkansen bij de Ronde van Frankrijk hield hij zich op de vlakte. "Ik weet niet of ik de Tour kan winnen", sprak Armstrong. "Ik ben te lang weg geweest, ik heb mezelf niet kunnen meten met de concurrentie. Wanneer de Tour vandaag werd gehouden, zou ik te weinig kracht hebben voor de overwinning. Maar goed, de Ronde van Frankrijk is pas deze zomer. We zullen zien."

Oud en versleten voelt de coureur van Astana zich in elk geval niet: "37 Jaar zijn voelt verbazingwekkend goed. Ik voel me bijna beter dan tien jaar geleden, behalve die rugpijn dan."