AMSTERDAM - SC Heerenveen vecht donderdag tegen Sporting Braga voor zijn laatste kans in Groep E van de UEFA Cup. In het Abe Lenstra Stadion biedt alleen een zege nog enig perspectief op het overleven van de groepsfase.

Dan zouden de Friezen zich via een gelijkspel in Portsmouth voor de derde keer in de clubhistorie kunnen plaatsen voor de derde ronde.

Puntverlies van Portsmouth in Wolfsburg maakt ook deel uit van het ideale scenario donderdagavond. Alleen dan blijven de Engelsen op maximaal twee punten steken en heeft Heerenveen op 17 december aan een remise in Portsmouth genoeg.

Vorig seizoen sneuvelde Heerenveen in de eerste ronde, het jaar daarvoor was de groepsfase het eindstation. In de eerste twee jaar van coach Gertjan Verbeek werd de derde ronde bereikt.

Kalou

Trainer Trond Sollied van SC Heerenveen kan donderdagavond niet beschikken over Bonaventure Kalou. De Ivoriaanse aanvaller is nog niet hersteld van een hamstringblessure.

De Noorse coach zal donderdag vermoedelijk dezelfde spelers opstellen als zaterdag in het thuisduel met PSV (2-2), zo zei hij woensdag. De Finse middenvelder Mika Väyrinen keert terug in het team, hij was tegen PSV geschorst. Sollied verwacht een aardige wedstrijd: "Zowel Braga als Heerenveen moeten winnen."

Onvergelijkbaar

Sollied weet dat Braga onvergelijkbaar is met Vitoria Setubal, de eveneens Portugese ploeg die Heerenveen in de eerste ronde van het Europese toernooi eenvoudig uitschakelde. "Dit is een goede ploeg. De uitslagen zeggen voldoende. Als je Portsmouth met 3-0 verslaat en ongelukkig met 1-0 van Milan verliest, heb je wel wat in je mars."

De vermoedelijke opstelling:
Steppe; Breuer, Dingsdag, Bak-Nielsen en Popov; Grindheim, Svec en Väyrynen; Beerens, Sibon en Pranjic.