RIJSWIJK - FC Twente heeft woensdag als eerste Nederlandse club de volgende ronde in het UEFA Cup-toernooi bereikt.

De Tukkers wonnen in de eigen Grolsch Veste met 2-1 van Schalke 04 en zijn met nog een groepswedstrijd te gaan al zeker van een plaats bij de eerste drie. NEC heeft de kansen op de volgende ronde geheel in eigen hand na de zege op Spartak Moskou (2-1).

Twente

Voor FC Twente scoorden Robbie Wielaert en Kenneth Perez tegen de club van Fred Rutten, die vorig seizoen nog hoofdtrainer was in Enschede.

Schalke 04 behaalde uit de vier groepswedstrijden vier punten en moet over twee weken toekijken of dat genoeg is voor de volgende ronde. FC Twente gaat op 18 december nog op bezoek bij Paris Saint-Germain, dat met twee punten uit drie wedstrijden nog slechts een kleine kans maakt op overwintering. De andere wedstrijd in groep A, tussen Manchester City en PSG, eindigde in 0-0.

Perez

Kenneth Perez van FC Twente is woensdag tijdens de wedstrijd geblesseerd geraakt aan de hamstrings. Dat verklaarde na afloop Steve McClaren, coach van de Enschedese club.

"Kenneth gaf aan dat hij niet meer fit was. Daarom heb ik hem er uit voorzorg meteen uitgehaald. We hebben deze wedstrijd kunnen zien hoe belangrijk Perez voor ons is. Ik wil geen risico's met hem nemen", aldus de Britse oefenmeester.

NEC

NEC keek bij Spartak Moskou lang tegen een achterstand aan, maar in de laatste vijf minuten draaiden Jhonny van Beukering en Lasse Schöne het duel volledig om.

Udinese, dat met 2-1 won van Dinamo Zagreb, kwalificeerde zich in groep D als eerste met negen punten. Tottenham Hotspur heeft er zes, NEC, Spartak Moskou en het al uitgespeelde Dinamo Zagreb volgen met drie punten.

NEC heeft in de laatste groepswedstrijd tegen Udinese aan een gelijkspel waarschijnlijk genoeg voor het bereiken van de volgende ronde. De Spurs spelen over twee weken thuis tegen Spartak Moskou.

NEC / FC Twente UEFA Cup