AMSTERDAM - Er kan geen misverstand meer over bestaan. Zowel uit de mond van Fernando Alonso als uit die van Flavio Briatore rolde deze week de doelstelling voor Renault voor 2009: de titel winnen.

"Mijn doel en dat van het team is de titel", zei een ondubbelzinnige Fernando Alonso tijdens een bijeenkomst van UNICEF. "Ik kan het me niet veroorloven om het kampioenschap te beginnen met de gedachte dat ik niet ga winnen."

Met zijn heldere doelstellingen echode Alonso wat zijn baas Flavio Briatore onlangs al liet weten aan Auto Motor und Sport.

"Ons doel is om met Fernando in 2009 weer wereldkampioen te worden. En ik denk dat we op de goede weg zitten", zei hij.

Winnende auto

Briatore voegde daar aan toe dat Renault wel een winnende auto móet leveren aan Alonso, omdat de vogel anders gevlogen is. "Als je een slechte auto hebt, kun je geen enkele topcoureur behouden."

Alonso zelf houdt nog wel een slag om de arm. "Ons doel is heel duidelijk, maar het moet misschien gewijzigd worden naarmate het jaar vordert. Maar hier, vandaag, in december, is het doel heel duidelijk."

Verrassingen

De tweevoudig wereldkampioen verwacht dat er door alle regelwijzigingen de nodige verrassingen zullen zijn in 2009, en hij hoopt dat Renault één van hen is.

Om dat te bewerkstelligen, heeft de Spanjaard er geen problemen mee als de nieuwe bolide pas vlak voor de openingsrace klaar is.

"Er zullen auto’s zijn die het goed doen in februari, maar tegen april heeft iedereen het dan gekopieerd. Dus hoe later de auto komt, hoe beter.

Sterker nog, de auto die wij op 20 januari onthullen heeft niets te maken met de auto die we in de eerste race gaan gebruiken."