AMSTERDAM - Rik van den Boog kan per 1 januari aan de slag als algemeen directeur van Ajax. De leden van de algemene aandeelhoudersvergadering van de Amsterdamse club hebben woensdagmiddag de voordracht van de oud-topman van Rank Xerox, Libertel en Orange goedgekeurd.

Van den Boog is de opvolger van Maarten Fontein, die in februari opstapte. Henri van der Aat bekleedde tussentijds de functie van interim-directeur.

Hij blijft als commercieel directeur lid van de driekoppige directie, waar ook financieel directeur Jeroen Slop deel van uitmaakt.

De 49-jarige Van den Boog voetbalde tussen zijn twaalfde en twintigste bij Ajax. Hij reikte tot het tweede team van de club, maar nam afscheid na een zware enkelblessure.

Huntelaar

Enkele honderden aandeelhouders woonden de vergadering in de ArenA bij. Zij hadden weinig kritiek op de transfer van Klaas-Jan Huntelaar naar Real Madrid.

Sommige aandeelhouders feliciteerden de clubleiding zelfs met de transfersom van 27 miljoen euro. Ze zetten wel vraagtekens bij de premies die directeuren Maarten Fontein en Martin van Geel bij hun vertrek meekregen.

Sponsordeals

Fontein ontving een salaris van 325.000 euro en een bonus 150.000 euro. "Hij heeft namelijk geweldige sponsordeals met Aegon en Adidas gesloten", verklaarde voorzitter Uri Coronel. "Dan heb je het toch over overeenkomsten van respectievelijk 84 miljoen en 70 miljoen euro."

Van Geel mocht zelfs 600.000 euro en een bonus van 50.000 euro op zijn rekening bijschrijven. "Die 600.000 euro bestaat uit zijn jaarsalaris van ongeveer 450.000 euro en een premie van 150.000 euro", aldus Coronel.

Jeugdspelers

"Die premie hebben we uitgekeerd omdat hij volgens contract een jaar later 300.000 euro had ontvangen." Van Geel was bij Ajax niet gelukkig met zijn transferbeleid. Hij kreeg toch een bonus van 50.000 euro omdat onder zijn leiding veel jeugdspelers de A-selectie haalden.