AMSTERDAM - Nando Rafael vertrekt bij Ajax. Het talent gaat spelen voor Hertha BSC. Over de financiële afwikkeling van de transfer doet Ajax geen mededelingen.

Ajax moet de veel scorende junior noodgedwongen laten vertrekken. Het CWI, Centrale Organisatie Werk en Inkomen, geeft geen tewerkstellingsvergunning af voor de speler. Volgens het CWI voldoet de Angolees niet aan de zogenoemde kwaliteitsnormen.

Nado Rafael vluchtte in 1994 uit zijn geboorteland, na de moord op zijn ouders, broer en zus. Hij vroeg in Nederland asiel aan. Op dat moment bestond geen kennis over zijn eventuele voetbalkwaliteiten. Na een kortstondig verband bij SV Halen kwam hij bij de jeugdafdeling van Ajax terecht.

Landstitel A1

Afgelopen seizoen speelde de aanvaller een belangrijke rol in de landstitel van Ajax A1. Hij scoorde 22 maal. Ook deed hij van zich spreken in de halve finale van de Amstel Cup, toen hij tegen FC Utrecht twee keer voor Ajax II scoorde. Het tweede elftal van de Amsterdammers verloor vervolgens in de strafschoppenserie.

Ajax betreurt het vertrek van de speler. "Nando heeft zich bij Ajax laten zien als een groot talent. Ik vind het ontzettend jammer dat door de regelgeving dat talent niet bij Ajax tot wasdom mag komen", zei directeur Arie van Eijden. "Een mondelinge toelichting van Ajax heeft niet tot een andere gang van zaken geleid."

Volgens de kwaliteitscriteria zou Rafael in een competitie vergelijkbaar met de Nederlandse eredivisie hebben moeten spelen of in een vertegenwoordigend elftal van Angola. Dat laatste was lastig omdat de speler geen paspoort bezit en dus niet kon reizen. Ajax meent echter dat met zijn aanwezigheid in de kwartfinale en halve eindstrijd van de Amstel Cup gebleken is dat Rafael wel de voldoende kwaliteit heeft.

Door het ontbreken van een tewerkstellingsvergunning mocht het talent de afgelopen weken niet trainen of spelen. De zaakwaarnemers van de aanvaller zochten in die tijd naar een oplossing. Vervolgens heeft Ajax meegewerkt aan de oplossing in Berlijn, waar Hertha van Huub Stevens zijn nieuwe werkgever wordt.