MADRID - Real Madrid en Ajax hebben dinsdagavond de transfer van Klaas-Jan Huntelaar afgerond.

De 25-jarige spits ondertekent bij de 'Koninklijke' een contract tot medio 2013. Huntelaar, die nog herstellende is van een enkelblessure, is als vervanger aangetrokken van de langdurig uitgeschakelde Ruud van Nistelrooij.

Bedrag

Met de overgang, die op 2 januari ingaat, is volgens Ajax een bedrag gemoeid van 27 miljoen euro. Van die som is 20 miljoen euro vast en 7 miljoen variabel.

Huntelaar

Huntelaar is verguld met zijn toptransfer. "Je wilt allemaal het hoogste bereiken in je carrière. Real Madrid is een heel grote club. Een droomclub, ja", gaf de 25-jarige spits toe bij de NOS.

Huntelaar reist woensdag naar Madrid. "Ik onderga in elk geval een medische keuring. Misschien word ik daarna ook meteen gepresenteerd. Maar dat kan ook op donderdag zijn."

De spits gaf aan dat er nog wel enkele gesprekken met de clubleiding van Real Madrid gevoerd moeten worden. "Het is allemaal zo goed als rond. We moeten het alleen nog over een paar zaakjes hebben. Bovendien moeten we elkaar voor de eerste keer even goed in de ogen kijken. Dat is ook belangrijk."

Het is nog niet zeker of hij deze laatste maand bij Ajax nog in actie komt.

"Maar ik wil met die enkel geen risico nemen. Ik wil eerst volledig van die blessure herstellen. Dat is het belangrijkste. Ik zal met Real Madrid en Ajax gaan overleggen hoe we verder gaan. De clubs zullen er onderling wellicht ook al afspraken over hebben gemaakt. Het is dus mogelijk dat ik mijn laatste wedstrijd voor Ajax al heb gespeeld, ja.'

Van Basten

Trainer Marco van Basten van Ajax reageerde met gemengde gevoelens op de komende overstap van zijn aanvalsleider. "Ik gun hem deze transfer, maar sportief gezien hadden we liever het seizoen met hem afgemaakt", liet hij weten.

"Het is logisch dat als een club als Real Madrid komt, het heel moeilijk wordt om hem hier te houden. En we moeten bij Ajax aan meer dingen denken dan aan één speler, het gaat om het voeren van toekomstgericht beleid. De situatie van Klaas-Jan is bekend en in alle opzichten wezenlijk anders dan in de afgelopen zomer."

Blind

Manager technische zaken Danny Blind van Ajax reageerde sportief op de transfer. "Het is voor hem na drie jaar Ajax een mooie stap in zijn carrière. Hij heeft de transfer dan ook absoluut verdiend."

Blind blikte nog even terug op de eerdere onderhandelingen met Huntelaar over een nieuw contract in de Amsterdam ArenA. "We doen bij Ajax pas een deal als we tevreden zijn over de inhoud, maar ook over het moment van de transfer.

We hebben ons best gedaan om het contract van Klaas-Jan te verlengen, maar dat is niet gelukt. Zijn huidige contract loopt nog maar anderhalf jaar door en daar moesten we dus op anticiperen."

Nederlanders

Real Madrid begint aan het nieuwe jaar met zes Nederlanders onder contract.

Royston Drenthe, Ruud van Nistelrooij, Arjen Robben, Wesley Sneijder en Rafael van der Vaart zijn de andere Nederlanders bij Real Madrid. John Metgod en Clarence Seedorf gingen hun landgenoten bij de 'Koninklijke' voor.