ZEIST - De Hitlergroet die hij vrijdag in het uitduel met RBC Roosendaal (1-1) bracht, komt Daniel Guijo-Velasco duur te staan. De aanklager betaald voetbal van de KNVB wil de Belgische speler van Helmond Sport voor vijf duels schorsen.

Als de speler daarmee niet akkoord gaat, wordt de zaak voorgelegd aan de tuchtcommissie van de KNVB.

Guijo-Velasco maakte de Hitlergroet tegen opponent Mels van Driel, die bij de scheidsrechter om een gele kaart had gevraagd voor een speler van Helmond Sport. "Het was mijn reactie op zijn reactie. Ongepast misschien ja, ik zal het nooit meer doen", liet de boosdoener na afloop pas na aandringen van een verslaggever weten.

Excuses

Het bestuur van Helmond distantieerde zich van het wangedrag van Guijo-Velasco en schorste hem voor een wedstrijd. Ook zal hij worden ingezet op het sociaal-maatschappelijke vlak bij een scholenproject. Guijo-Velasco bood een dag na de wedstrijd zijn excuses aan.

Suarez

De aanklager heeft voorts een onderzoek ingesteld naar Luis Suarez. De aanvaller van Ajax zou zondag in het competitieduel met FC Utrecht (1-1) een elleboogstoot aan Sander Keller hebben uitgedeeld.

Ajax en Suarez moeten voor 8 december een schriftelijke verklaring bij de aanklager betaald voetbal inleveren. De aanvaller raakte dit seizoen tijdens het bekerduel met FC Utrecht (2-0) ook al in opspraak. De aanklager onderzocht destijds of Suarez tegenstander Loic Loval zou hebben geschopt. De Uruguyaan werd uiteindelijk vrijgesproken.