TICHIT - Titelverdedigster Jutta Kleinschmidt waant zich bij de 24e Rally Dakar op een achtbaan. Ze vliegt van een hoge top naar een diep dal. Donderdag was dat laatste het geval. De Duitse had op de dertiende dag, met een rit over 450 kilometer zandduinen in Mauritanië, problemen met de navigatie en het materiaal.

Ze had weliswaar gereedschap aan boord om de schade aan de Mitsubishi Pajero te repareren, maar verloor niettemin ruim 26 minuten op haar teamgenoot Hiroshi Masuoka. De Japanner voert het klassement nu aan met een klein uur voorsprong op zijn naaste concurrenten.

Evenals Kleinschmidt verloor ook zijn landgenoot Kenjiro Shinozuka veel tijd. Hij gaf bijna 23 minuten toe. De Fransman Jean-Pierre Fontenay bleef als enige redelijk in het spoor van Masuoka. Het verschil was 4.41.

Motoren

Bij de motorcoureurs won de Italiaan Giovana Sala de etappe. Klassementsleider Fabrizio Meoni werd op 3.45 tweede maar verbeterde zijn uitzicht op de eindzege iets. De Italiaan heeft nu een voorsprong van 3.03 op de Spanjaard Joan nani Roma. De Zuid-Afrikaan Alfie Cox viel weer iets terug en moet 16.10 goedmaken.