ZEIST - Als het aan de KNVB ligt, blijft de eerste divisie ook dit voetbaljaar een gesloten competitie.

Henk Kesler, directeur van de nationale voetbalbond, sprak maandag na afloop van de algemene vergadering betaald voetbal de wens uit dat er pas in het seizoen 2009/2010 een promotie- en degradatieregeling tussen de amateurs en het profvoetbal komt.

De KNVB spreekt de komende maanden nog met vertegenwoordigers uit het amateurvoetbal. Formeel heeft namelijk één amateurclub na dit voetbaljaar al het recht om te promoveren naar de eerste divisie.

Kesler: "Ik ga ervan uit dat we in februari zeker weten of de degradatieregeling uit de eerste divisie pas in het seizoen 2009/2010 wordt ingevoerd."

Regels

De Jupiler League telt momenteel nog twintig profclubs die tot voor kort alleen konden promoveren. Dat is in strijd met de regels van de FIFA.

De wereldvoetbalbond eist dat die verenigingen ook het risico van degradatie moeten lopen. De KNVB opperde al eerder dat een speciale topklasse de kloof tussen amateurvoetbal en eerste divisie kan verkleinen.

Fusieplannen

Het is nog onduidelijk hoeveel clubs in de toekomst de Jupiler League gaan vormen. "Roda JC en Fortuna Sittard hebben namelijk fusieplannen", stelde Kesler. "Ik heb begrepen dat AGOVV en Go Ahead Eagles ook onderzoek naar samenwerking doen."

Financiële problemen

Ook kampt een groeiend aantal clubs uit de eerste divisie met financiële problemen. Voor FC Eindhoven dreigt zelfs een noodgedwongen terugtrekking uit het betaalde voetbal, nu de licentiecommissie van de KNVB de club heeft laten weten de licentie te willen intrekken. Ook Fortuna Sittard had de laatste maanden moeite om salarissen uit te keren.

"Maar zoals je weet doen we geen uitspraken over verenigingen die in de problemen zitten", zegt Kesler. "Ik ga daar ook helemaal niet over. Daar hebben we bij de KNVB een licentiecommissie voor."

Verdiensten

De KNVB maakte op de vergadering ook bekend dat in het seizoen 2007/2008 10,6 miljoen euro aan het Nederlands elftal werd verdiend.

De KNVB hield 4,91 miljoen euro aan het EK in Oostenrijk en Zwitserland over. De Europese kwalificatieduels en vriendschappelijke interlands leverden de voetbalbond ruim 5,5 miljoen euro op. "Dus wat dat betreft mogen we niet klagen", sprak KNVB-directeur Henk Kesler glimlachend.

Korthals

Benk Korthals is ook de komende drie jaar nog voorzitter van de Raad van Toezicht van de KNVB. De voormalige minister van Justitie en Defensie werd maandagavond tijdens de algemene vergadering betaald voetbal herkozen. Hij bekleedt de functie bij de voetbalbond al vijf jaar.

Martin Sturkenboom volgt Peter Vogelzang op in de Raad van Toezicht van de KNVB. Sturkenboom is op dit moment preses van de FBO, de federatie voor betaaldvoetbalorganisaties.

Hij was in het verleden werkzaam als interim-voorzitter van FC Utrecht. Vogelzang vertrekt uit de Raad van Toezicht omdat hij Michael van Praag opvolgt als voorzitter van de Eredivisie CV.