ARNHEM - Feyenoord heeft zondag bij Vitesse moeizaam met 1-1 gelijk gespeeld. De Rotterdamse ploeg leidde dankzij een snelle treffer van Roy Makaay lang met 0-1.

Feyenoord had in het lang niet volle stadion een hoopgevende start. Na nog geen drie minuten leidden de Rotterdammers al met 1-0. De bezoekers straften balverlies van Paul Verhaegh, terug van een schorsing, prima af.

Via Giovanni van Bronckhorst en Luigi Bruins belandde de bal bij Roy Makaay, die met een verrassende voetbeweging doelman Piet Velthuizen in de korte hoek passeerde.

Aanvalsleider

De 33-jarige aanvalsleider van Feyenoord juichte ingetogen na zijn zesde competitietreffer. Vijftien seizoenen geleden maakte hij voor Vitesse zijn eerste doelpunt in de eredivisie. Makaay scoorde in de vier voorgaande competitieduels ook al voor zijn werkgever.

Feyenoord leek na de snelle voorsprong een gemakkelijke middag in Arnhem tegemoet te gaan. De manschappen van Verbeek verzuimden evenwel de aangeslagen thuisploeg meteen op een grotere achterstand te zetten. De Arnhemse defensie was er rijp voor. De verdedigers van Vitesse knoeiden erop los en dat leidde na amper tien minuten tot een boos fluitconcert van de eigen aanhang.

Civard Sprockel

In de Arnhemse afweer ontbrak Civard Sprockel. De ex-Feyenoorder was één van de hoofdrolspelers in een relletje rond trainer Hans Westerhof. De coach van Vitesse betitelde Sprockel en ploeggenoot Sebastien Sansoni twee weken geleden na het duel met AZ (1-1) van dramatisch niveau.

Hij dacht dat in een privégesprek te zeggen tegen AZ-trainer Louis van Gaal, maar door een openstaande microfoon lekte de gevoelige uitlating een week later uit. Onder leiding van technisch directeur Marc van Hintum werd het conflict maandag in Arnhem uitgesproken, maar alle commotie kostte Sprockel wel zijn basisplaats.

Karakter

Op karakter vocht Vitesse zich na de zwakke beginfase terug in de wedstrijd. Feyenoord, met Theo Lucius voor Karim El Ahmadi (kuitblessure), raakte de controle en het overzicht volledig kwijt.

De opnieuw kwetsbare Rotterdamse verdediging, met Timmer, Bahia en Hofland soms als brokkenpiloten, gaf tot aan de rust meerdere grote kansen weg. Santi Kolk, Ricky van Wolfswinkel en Sansoni (kopbal op de paal) verzuimden de verdiende gelijkmaker te produceren.

Afstoppen

Ook na de rust domineerde Vitesse. Feyenoord kon niets anders doen dan afstoppen en af en toe counteren. Pas in de 77e minuut brak Verhaegh de Arnhemse ban door uit een soepele aanval te scoren: 1-1. De onstuimige thuisploeg ging daarna vol voor de winst, maar de beste kans was nog wel voor Feyenoord. Leroy Fer stuitte in riante positie op doelman Piet Velthuizen. Eindstand: 1-1.

Feyenoord werd donderdag in Spanje door Deportivo la Coruña (3-0) uitgeschakeld in de groepsfase van de UEFA Cup. De Rotterdammers haalden uit de laatste vijf competitieduels elf punten. Vitesse won zeven seizoenen geleden op eigen veld voor de laatste keer van Feyenoord (2-1).

ZIE OOK:

Feyenoord gaat 'hamstringleed' onderzoeken
Verbeek: Hotsknotsbegonia-voetbal
Nicky Hofs: Twee punten verspeeld