AMSTERDAM - Ajax heeft zondagmiddag voor het eerst dit seizoen tijdens een competitiewedstrijd voor eigen publiek punten verloren.

FC Utrecht hield de Amsterdamse club in de Arena op 1-1. Daardoor heeft Ajax nu drie punten minder dan koploper AZ.

Ajax, dat donderdag nog bij Hamburger SV won (0-1), kwam na 35 minuten op achterstand na een blunder van doelman Kenneth Vermeer. De vervanger van de geblesseerde Maarten Stekelenburg reageerde slecht op een hoekschop van Leroy George. Sander Keller profiteerde dankbaar en kopte de bal langs de grabbelende Vermeer in het doel (0-1).

Verrassen

Het was al weer de tweede keer dat Vermeer zich zo liet verrassen. Tijdens de verloren uitwedstrijd tegen Aston Villa (2-1) in de UEFA Cup ging hij bij de eerste Engelse treffer bijna op dezelfde manier in de fout. Vermeer mocht zich troosten met de gedachte dat het niet alleen aan hem lag dat Ajax met een achterstand ging rusten.

De thuisclub acteerde drie dagen na de krachtsinspanning tegen Hamburger SV in een veel te laag tempo. Ajax startte met dezelfde basisformatie als donderdag in Duitsland. Trainer Marco van Basten haalde Kennedy Bakircioglü echter al na 35 minuten naar de kant. Leonardo, de maker van het winnende doelpunt tegen Hamburger SV, was zijn vervanger.

Michel Vorm

Bij FC Utrecht onderstreepte Michel Vorm weer eens waarom hij sinds de blessure van Maarten Stekelenburg deel uitmaakt van de selectie van het Nederlands elftal.

Hij had in de zevende minuut nog geluk dat Jan Vertonghen in vrijstaande positie over kopte. Vorm reageerde in de 37e minuut echter uitstekend op een doelpoging van Oleguer. Hij voorkwam in de 43e minuut ook met een fraaie reflex dat Urby Emanuelson gelijkmaakte.

Makkelijk

Het was opvallend hoe makkelijk FC Utrecht ook in het eerste kwartier van de tweede helft overeind bleef. Evander Sno stond in de 61e minuut al klaar om in te vallen toen de thuisclub eindelijk liet zien dat het ook zonder de geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar nog over veel aanvallers met individuele klasse beschikt.

Luis Suarez stuurde Miralem Sulejmani weg. De Serviër, tot die tijd onzichtbaar, liet doelman Vorm met een geplaatst schot kansloos: 1-1. Sulejmani mocht als dank voor de gelijkmaker nog tien minuten verder voetballen. Daarna verving Van Basten hem alsnog voor Sno.

Ajax kwam nauwelijks tot een slotoffensief. Suarez verprutste de beste mogelijkheid. De spits ging voor eigen succes, terwijl Emanuelson helemaal vrij voor het doel stond.

ZIE OOK:

Van Basten: Dit doet pijn
Van Hanegem hekelt scheidsrechter