HEERENVEEN - PSV heeft door een sterk slot een punt overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Heerenveen, 2-2. Daarmee werd de zesde nederlaag van het seizoen afgewend.

Niets leek erop dat er in Friesland succes viel te behalen voor de Eindhovenaren. Vooral na de hervatting strompelde de formatie van coach Huub Stevens als aangeschoten wild over het veld. Geen samenhang, geen overtuiging.

Na een kwartier kwam Heerenveen op voorsprong. Uit een pass van Danijel Pranjic liep Roy Beerens dwars door PSV's wankelmoedige centrum, bestaande uit Francisco Rodriguez en Jérémie Bréchet. Al struikelend passeerde hij doelman Andreas Isaksson.

De thuisclub kon de opsteker gebruiken, na de afstraffing (6-0) van een week eerder bij FC Twente. Heerenveen won aan vertrouwen en counterde er vervolgens vrolijk op los. Na een half uur was Pranjic dicht bij de 2-0. Zijn schot ging net over.

Het was niet zo dat PSV geheel machteloos was. Aan de hand van de actieve Danko Lazovic en de van links komende Hongaar Balazs Dzsudzsák kwamen er enkele mogelijkheden.

Dzsudzsák zelf schoot net over, Timmy Simons en Stefan Nijland misten de overtuiging bij kansen van binnen het vijf-metergebied.

Coach Huub Stevens had opnieuw zijn formatie zo veel mogelijk intact gelaten. Hij wilde voortbouwen op de tweede helft van het duel bij Atletico Madrid in de Champions League, dat ondanks de nederlaag volgens hem hoopgevend was.

Alleen Ibrahim Afellay (geblesseerd) en Erik Pieters (ziek) waren verdwenen.

In de tweede helft kreeg het aanvalsspel van PSV veel weg van een wanhoopsoffensief. Geen moment zag het er naar uit dat er voor de kampioen nog iets in zat. Via een fraaie uitval kwam Heerenveen na ruim een uur door de tweede treffer van Beerens op 2-0.

Daarna scoorde Danny Koevermans alsnog en in de slotfase zette PSV nog eens extra aan. Uit een pass van Lazovic zorgde Nijland voor de niet meer verwachte 2-2.

Huub Stevens

De coach die al vele nederlagen leed dit seizoen was daarom niet ontevreden. "Bij de 2-0 van Heerenveen hebben we veerkracht getoond. Dat is een goede zaak. De spelers hebben aangetoond dat ze er voor willen gaan, na de zware wedstrijd van enkele dagen eerder bij Atletico Madrid.''

Het uitgangspunt van PSV was meer dan een punt. "We zijn gekomen voor drie punten. Wat dat betreft zijn we teleurgesteld. Maar gezien het verloop van de wedstrijd mag ik niet klagen. Voor rust hebben we de kansen gehad. Daarna kregen we met tegenslag te maken. Pluspunt is dat we uiteindelijk overeind zijn gebleven.''

Coach Trond Sollied van Heerenveen was evenmin ontevreden. "Na de grote nederlaag vorige week bij FC Twente is deze goede wedstrijd tegen PSV belangrijk voor het zelfvertrouwen. Maar natuurlijk betreuren we dat we in de laatste minuten voor zege hebben weggegeven.''