EMMEN - De Nederlandse handbalsters staan op de drempel van de play-offs voor het wereldkampioenschap 2009. Het vrouwenteam van scheidend bondscoach Sjors Röttger won zaterdag ook het vierde duel in het kwalificatietoernooi in Emmen en is als enige ploeg nog ongeslagen. Het arme Griekenland werd afgedroogd met 37-20.

Oranje is er nog niet. Zondag moet het tegen Litouwen te minste gelijkspelen om zeker te zijn van de winst in het zeslandentoernooi.

In dat geval speelt Nederland in mei volgend jaar een beslissende plaatsingswedstrijd tegen een nog onbekend land. De winnaar van die play-off mag naar het WK in China.

Sukkeltempo

Röttger gaf eerste keepster Debbie Klijn en aanvoerster Diane Lamein rust tegen Griekenland. Dat kon ook makkelijk, want de Zuid-Europese ploeg had een onthutsend zwak team in Emmen op de been en bleek geen partij.

Nederland kon in sukkeltempo de bal rondspelen en scoren naar believen. Alle speelsters gooiden wel een of meer keer raak. Bij rust stond het al 20-10.

In de eerste helft scoorde Maura Visser vijf keer. Na rust namen Willemijn Karsten en Silvia Hofman de rol van topschutster over met eveneens vijf treffers.

"Dit was geen wedstrijd. Maar goed, je moet toch spelen. Voordeel was dat ik de vaste basisspeelsters rust kon geven en dat de jonkies zich lekker mochten uitleven. Dat hebben ze goed gedaan'', zei de bondscoach na afloop.

Litouwen

Zondag tegen Litouwen is een ander verhaal, meende Röttger. "Dat wordt gewoon een zware wedstrijd.'' Litouwen verloor zaterdag van Turkije, maar bij winst op Nederland kan het alsnog het toernooi winnen.

Tot nog toe presteert het verjongde Nederlands team naar behoren in Emmen. Met achtereenvolgende zeges op Groot-Brittannië, Turkije, Tsjechië en Griekenland vertoonde de ploeg al volwassen trekjes. Dat is ook nodig, want Oranje wil weer omhoog op de ladder.

Na de vijfde plaats op het WK in 2005 zakte de nationale ploeg ver weg. Röttger en zijn opvolger Henk Groener willen dit Oranje niet alleen klaarstomen voor het WK in China, maar ook voor de Olympische Spelen in 2012 in Londen.