LOS ANGELES - Maartje Paumen heeft vrijdag op het jaarlijkse gala van de internationale hockeyfederatie (FIH) in Los Angeles de award voor talent van het jaar gekregen.

De 23-jarige speelster van Den Bosch won dit jaar met Oranje goud op de Olympische Spelen. Paumen werd met elf treffers topscorer in Peking. Ze kreeg de award uit handen van Els van Breda Vriesman, voorzitter van de FIH.

Wereld

De prijs voor beste speelster van de wereld ging opnieuw naar Luciana Aymar uit Argentinië. Eerder kreeg ze die prestigieuze onderscheiding in 2001, 2004, 2005 en 2007.

Naomi van As, Minke Booij en Janneke Schopman waren ook genomineerd voor deze individuele titel. Booij mocht zich in 2006 de beste speelster van de wereld noemen.

Mannen

Bij de mannen ging de award voor beste speler naar de Spanjaard Pol Amat. Hij hield onder meer Teun de Nooijer achter zich, die al drie keer werd gekozen tot beste speler van de wereld.

Ook Robert van der Horst was genomineerd voor deze eretitel. De Australiër Eddie Ockenden werd gekozen tot talent van het jaar. Alle spelers die deelnamen aan de Olympische Spelen in Peking mochten hun stem uitbrengen voor de vier verkiezingen.

Congres

De FIH houdt zaterdag in Los Angeles het jaarlijkse congres, waarbij ook de bestuursverkiezing wordt gehouden. Van Breda Vriesman, sinds 2001 FIH-preses en lid van het internationaal olympisch comité (IOC), hoopt op een nieuwe termijn van vier jaar als voorzitter.

Ze heeft voor die post concurrentie van de Spanjaard Leandro Negre, de voorzitter van de Europese hockeyfederatie (EHF) en tevens bestuurslid van de FIH.

In Los Angeles hebben 120 lidstaten stemrecht. De verwachting is dat ongeveer tachtig landen daadwerkelijk tijdens het congres een stem zullen uitbrengen.