GRONINGEN - AZ heeft de aanval van FC Groningen op de eerste plaats in de eredivisie vrijdag met succes afgeslagen. De ploeg van trainer Louis van Gaal won in de Euroborg met 0-2 en ontnam FC Groningen daarmee de ongeslagen thuisstatus dit seizoen.

Door doelpunten van David Mendes da Silva en Ari sloeg AZ een kloof van zes punten naar de noorderlingen.

Dat AZ als koploper aan het duel mocht beginnen, hadden de Alkmaarders te danken aan Groningen. De noorderlingen verzuimden vorige week, door verrassend te verliezen van Willem II, de eerste plek op de ranglijst weer over te nemen van AZ, dat door winst op Ajax aan kop was gekomen.

Topschutter

Beide ploegen moesten het in de Euroborg doen zonder hun topschutter. Bij Groningen liet het gemis van de geschorste Marcus Berg zich zwaarder voelen dan het ontbreken van Mounir El Hamdaoui (knieblessure) bij AZ.

De thuisclub kon voor rust alleen uit dode spelmomenten enig gevaar stichten. AZ gunde de thuisploeg het meeste balbezit, maar kwam er bij balverlies van de Groningers razendsnel uit. Met name Brett Holman, de vervanger van El Hamdaoui, bezorgde de Groningse defensie handenvol werk.

Schietkans

De Australiër schonk Maarten Martens na een kwartier spelen een vrije schietkans in het strafschopgebied van Groningen. De Belg knalde de bal echter ruim over. Even daarvoor had Ari al de paal geraakt nadat hij knap was weggedraaid bij Andreas Granqvist.

Bij de derde grote mogelijkheid van AZ was het wel raak. Stijn Schaars zette de bal vanaf de linkerkant voor op Mendes da Silva, die sneller was dan zijn directe tegenstander Fredrik Stenman en binnenkopte: 0-1.

Grimmig

Het duel werd na openingstreffer steeds grimmiger. FC Groningen probeerde met fysiek geweld het vlotte combinatiespel van AZ te ontregelen. Dat leverde Berry Powel en Koen van de Laak geel op voor gemene overtredingen op de enkels van Demy de Zeeuw en Ari.

De Alkmaarders verloren door de opportunistische spelwijze van de thuisclub wel steeds meer grip op het duel, zonder daarbij overigens veel kansen weg te geven.

Mendes da Silva

Uit een van de spaarzame counters van AZ had Mendes da Silva twintig minuten voor tijd de wedstrijd moeten beslissen. Op aangeven van opnieuw Holman verscheen hij oog in oog met doelman Luciano da Silva, maar zijn slappe schot kon door Stenman voor de doellijn worden weggetrapt.

Groningen drong in de slotfase wel aan, maar verder dan kleine kansen voor Goran Lovre en Petter Andersson kwam de thuisclub niet. Ari stelde uiteindelijk vlak voor tijd met een knappe individuele actie de Alkmaarse zege veilig: 0-2.

Titelkandidaat

FC Groningen-trainer Ron Jans stelde vrijdag na zijn nederlaag vast dat zijn ploeg had gespeeld tegen een serieuze titelkandidaat.

"Ik wil niet meteen de term kampioenskandidaat gebruiken, want dan leg ik de druk bij AZ. Maar deze ploeg is wel een hele serieuze kandidaat voor de eerste plaats", aldus Jans.

Van Gaal

Louis van Gaal nam de lovende woorden van zijn collega dankbaar in ontvangst, maar wees erop dat het seizoen nog lang is. "We leven in november, kampioen word je pas in mei", aldus de oefenmeester van AZ.

Hij gaf wel toe dat het 'topsportklimaat', dat vorig jaar nog ontbrak, terug is in de kleedkamer van de Alkmaarders.

Touwtje

"Iedereen trekt weer aan hetzelfde touwtje. Maar dat heb je niet negen maanden lang in de hand, er kan altijd iets gebeuren."

Van Gaal kon niet ontkennen dat zijn ploeg momenteel de meeste constante van de eredivisie is. "Als je dit blijft volhouden, word je kampioen."

200ste overwinning

De zege van AZ betekende overigens de 200e overwinning van Louis van Gaal als trainer in de eredivisie. Daarmee schaarde hij zich in een illuster rijtje.

Van Gaal is de vijfde oefenmeester die deze mijlpaal bereikt. Eerder deden Bert Jacobs, Kees Rijvers, Han Berger en Guus Hiddink dat.